de Raluca Garbea 16 Feb 2015
Tags:
Mai intai haideti sa lamurim notiunea de grasimi bune/grasimi rele. Prin grasimi bune se inteleg grasimi nesaturate, grasimi esentiale (Omega 3, Omega 6); prin grasimi rele se inteleg grasimi trans, grasimi saturate.
Sursele de grasimi bune si grasimi esentiale Omega 3 si Omega 6 sunt in primul rand cele vegetale: fructele oleaginoase (nucile, alunele, migdalele, fisticul - toate consumate crude), uleiurile vegetale (de rapita, de in, de floarea soarelui, de masline), produsele de buna calitate pe baza uleiurilor, pestele gras (macroul, somonul).
Grasimile rele au in general origine animala - de exemplu carnea de porc si cea de oaie, grasimile de tip seu, untura, slanina - si trebuie sa le consumam mai rar. Aceste grasimi rele de origine animala au in componenta grasimi saturate dar si grasimi trans.
Dr. Ciprian Constantin, seful Departamentului de Diabet si Nutritie ''Carol Davila'' explica faptul ca grasimile intra in structura tuturor celulelor si au un rol deosebit de important pentru buna functionare a sistemului nervos, insa nu se recomanda consumul lor in cantitati mari.
Dr. Constantin precizeaza ca grasimile au rol important in productia unor hormoni, dar acest lucru nu justifica consumul lor in cantitati mari. Este important de stiut ca grasimile grasimile intaresc sistemul imunitar si contribuie la absorbtia vitaminelor A, D, E si K.
Potrivit medicului, grasimile ar trebui sa reprezinte aproximativ 30% din alimentatia noastra zilnica. Din totalul de grasimi consumate, doua treimi ar trebui sa fie nesaturate si ar trebui sa se regaseasca intre ele si cele esentiale de tipul Omega 3 si Omega 6, in timp ce grasimile saturate nu ar trebui sa depaseasca restul de o treime.
Medicul mai spune ca alimentatia, atat la copii, cat si la adulti, ar trebui sa fie echilibrata si sa contina toate grupele de nutrienti (carbohidrati, proteine, grasimi).
"Grasimile sunt foarte importante in alimentatia copiilor, din nou cu accent pe grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6 care sunt implicate in dezvoltarea si functionarea creierului, a vederii, in cresterea in inaltime si in multe alte procese si functii ale organismului. La copii nu se recomanda alimente degresate (chiar in cazurile de obezitate - din ce in ce mai frecvente la copii si in tara noastra, din pacate, - unde in continuare trebuie sa avem un aport suficient de grasimi si mai ales de grasimi Omega 3 si 6), controland aportul total caloric si distributia nutrientilor, dar si prezenta efortului fizic in viata copiilor", a explicat seful Departamentului de Diabet si Nutritie.
Sursa: Agerpres
Foto: www.womenshealthmag.com
Castiga lupta cu bolile de inima!
Comanda lucrarea Inima Sanatoasa in Corp Sanatos >>Spune-ne opinia ta despre
"Grasimi bune si grasimi rele. Ce alimente le contin?"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa arzi excesul de grasime corporala?
Excesul de grasime corporala nu este doar o problema estetica, ci si una de sanatate. Este important de mentionat ca aceasta problema afecteaza nu doar persoanele obeze sau supraponderale, ci si pe cele slabe care au putina masa musculara, dar un procent ridicat de grasime. Arderea grasimii acumulate in organism contribuie la reducerea inflamatiilor si la reglarea echilibrului hormonal. Cum poti elimina excesul de grasime din corp? Afla cum sa arzi definitiv tesutul adipos inutil. [detalii]
Cum sa reduci celulita printr-o alimentatie corecta
Celulita nu este o problema estetica de care poti scapa usor, mai ales daca nu ai un regim alimentar bine pus la punct sau daca nu faci sport deloc. [detalii]
Adevarul despre dieta daneza - Mituri despre regimul care se spune ca iti modifica metabolismul
In ultima vreme, multi dintre noi am trecut prin momente de frustrare cand, uitandu-ne in oglinda, am simtit nevoia unei schimbari rapide. Auzim frecvent despre dieta daneza si despre cum ar... [detalii]
Cum sa scapi de burta. Sfaturi simple si utile
Nu doar barbatii, ci si femeile care nu au o dieta sanatoasa si echilibrata, au o grasime abdominala mai ridicata decat ar fi normal, care se transforma in burtica de care toata lumea vrea sa scape. [detalii]
Ce sa mananci seara pentru a avea un abdomen plat
Nu ai nevoie neaparat de o cura de slabire drastica sau sa te abtii de la toate mancarurile care iti plac pentru a avea un abdomen plat. Este mai important ce mananci seara, inainte de culcare, la cina. [detalii]