de Laura Voica 28 Mai 2014
Tags:
Pentru prima data, cercetatorii au confirmat faptul ca femeile care au o dieta saraca inainte de a deveni gravide au aproximativ 50% mai multe sanse de a avea o nastere prematura decat cele care au o dieta sanatoasa. Studiul arata ca femeile care au inclus in dieta lor proteine si fructe inainte de a deveni gravide, au fost mai putin susceptibile de a avea o nastere prematura, pe cand cele care au mancat in mod constant grasimi si alimente bogate in zahar si alimente semi-preparate au avut cu aproximativ 50% mai multe sanse de a naste prematur.
Pentru prima oara Universitatea din Adelaide a confirmat ca femeile care adopta o dieta saraca inainte de a deveni gravide au cu 50% mai multe sanse de a avea o nastere prematura decat cele care au o dieta sanatoasa.
Cercetatorii de la Universitatea din Adelaide, Institutul de Cercetare Robinson au investigat obiceiurile alimentare a peste 300 de femei din Australia de Sud, inainte de sarcina.
Este primul studiu de acest fel care evalueaza dieta femeilor inainte de conceptie si o asociaza cu rezultatele nasterii.
Rezultatele, publicate in Jurnalul de Nutritie, arata ca femeile care au mancat in mod constant o dieta bogata in proteine si fructe inainte de a deveni gravide, au fost mai putin susceptibile de a avea o nastere prematura, in timp ce cele care au consumat in mod constant grasimi, alimente bogate zahar si semipreparate au avut cu 50 % mai multe sanse de a avea o nastere prematura.
" Nasterea prematura este cauza principala a bolii infantile si a mortii si apare la aproximativ una din 10 sarcini la nivel global. Orice putem face pentru a intelege mai bine conditiile care duc la nasterea prematura va fi extrem de important pentru a ajuta la imbunatatirea ratelor de supravietuire si a rezultatelor de sanatate pe termen lung pentru copii ", spune autorul principal al cercetarii, Dr. Jessica Grieger.
" In studiul nostru, femeile care au mancat alimente bogate in proteine , inclusiv carne slaba, peste si pui, precum si fructe, cereale integrale si legume, au avut un risc semnificativ mai mic de nastere prematura.
" Pe de alta parte, femeile care au consumat alimente de tipul fast-food, chips-uri de cartofi, prajituri, biscuiti si alte alimente bogate in grasimi saturate si zahar au fost mai susceptibile de a avea copii nascuti prematur ", spune Dr. Grieger.
" Este important ca inaintea sarcinii sa avem o dieta sanatoasa, precum si in timpul sarcinii, pentru a avea cele mai bune rezultate pentru mama si copilul ", spune Dr. Grieger.
" Dieta este un factor important de risc care poate fi modificat. Nu este niciodata prea tarziu pentru a face o schimbare pozitiva. Speram ca munca noastra va ajuta la promovarea unui regim alimentar sanatos inainte si in timpul sarcinii. Acest lucru va ajuta la reducerea numarului de decese neonatale si la imbunatatirea starii generale de sanatate a copiilor ", spune ea.
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]