de Elena-Alina Constantinescu 18 Mar 2015
Tags:
Pentru sarbatorile de Paste din acest an iti propunem un desert delicios, care nu trebuie sa lipseasca de pe masa. Cu siguranta invitatii la masa de Paste nu vor refuza o felie din acest cozonac pufos.
Iata cea mai buna reteta de cozonac cu nuttella, usor de facut si delicios.
Ingrediente:
- 600 g faina;
- 50 g zahar pudra;
- 40 g unt;
- 250 ml lapte;
- 3 galbenusuri;
- 20 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata;
- un praf de sare;
- 200 g Nutella.
Cum se prepara cozonacul floare cu Nutella:
In filmuletul de mai jos, aluatul este de pizza, si nu cred ca este potrivit pentru acest desert. Nu se va pastra moale si a doua zi. De aceea va recomand sa folositi cu incredere ingredientele de mai sus, tinand cont de aceste indicatii...
Pentru inceput pregatim maiaua. Dizolvam drojdia uscata in 100 ml de lapte caldut si adaugam 3 linguri de faina. Amestecam bine si lasam sa creasca.
Intr-un bol incapator punem faina iar in mijlocul ei facem o adancitura si punem maiaua. Adaugam apoi laptele ramas, 2 galbensuri de ous (cel de-al treilea il pastram pentru ungerea compozitiei), zaharul pudra, untul topit si sarea.
Presaram faina pe blatul de lucru si framantam aluatul. Il punem apoi in bol si il lasam la crescut 30 de minute (pana isi dubleaza volumul).
Se imparte in 4 parti egale, iar fiecare parte se intinde cu sucitorul, dandu-i o forma rotunda cu diametrul de aproximativ 25 cm. Punem o farfurie peste foaie si trasam in jurul ei un cerc.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt punem prima foaie de aluat si o ungem cu Nutella si tot asa pana ajungem la al patrulea strat.
In mijlocul stratului de foi punem un pahar cu gura in jos. Cu un cutit ascutit taiem coca in 4 (atentie, pana la pahar). Fiecare bucata se taie la randul ei in 4, in asa fel incat la final sa rezulte 16 felii.
Se iau doua felii alaturate si se rasucesc spre exterior de doua ori, formand petalele florii. Apoi capetele se unesc. Asa se procedeaza cu restul triunghiurilor. Se lasa la crescut 15 minute apoi se unge cu galbenus.
Cozonacul se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru 30 de minute, pana se rumeneste frumos.
Sfaturi pentru un desert reusit:
- Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
- Nu pune toata faina deodata. Adauga faina in ploaie, treptat.
- Aluatul se framanta bine, pana cand se desprinde de pe maini. Daca este lipicios, mai adaugati faina.
- Nu deschideti cuptorul in primele 30 de minute dupa ce puneti cozonacul floare la copt.
Germenii se numara printre cele mai vechi tipuri de alimente. [detalii]
Painea este, fara doar si poate, un aliment preferat de romani. Indiferent de forma, gust sau ingrediente, este consumata destul de des, cam la fiecare masa. Si este delicioasa! [detalii]
Nucile fac parte din alimentele sanatoase, pe care trebuie sa le consumam mai des. Pot fi folosite atat in prajituri sau alte preparate, dar le puteti manca si simplu, ca gustare intre mese. [detalii]
Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]
Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]