de Elena-Alina Constantinescu 28 Apr 2016
Tags:
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 17 tipuri de maioneza, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.
In cele 17 tipuri de maioneze s-au identificat 11 aditivi alimentari: acid citric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acesulfam de potasiu, guma de xantan, guma de guar, arome, butilhidroxitoluen (BHT), butilhidroxianisol (BHA), aroma de mustar si acid lactic.
Arome – termenul se refera la produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma si care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.
E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E211 – benzoat de sodiu este un conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.
E321 – butilhidroxitoluen (BHT), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.
E330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E385 – EDTA, aditiv folosit pentru mentinerea culorii. Studiile arata ca acest aditiv alimentar poate induce modificari metabolice, dezechilibre privind mineralele, inhiba enzimele, genereaza tulburari gastrointestinale si crampe musculare, poate da reactii alergice. Este interzisa folosirea acestuia in alimentele destinate copiilor.
E412 – guma de guar este un agent de ingrosare. Poate provoca alergii.
E415 – guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenta, diaree, crampe abdominale si scaderea glicemiei.
E950 – acesulfam de potasiu este un indulcitor sintetic care are o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul, lipsit de calorii si asupra caruia exista suspiciuni privind declansarea unor afectiuni identice cu ale aspartamului.
"Maioneza traditionala are foarte putine ingrediente in comun cu maioneza industriala care este un amestec din apa, ulei de rapita, amidon, acid citric, conservanti, EDTA si arome. Avand in vedere compozitia acestui tip de produs nu recomandam folosirea lui in alimentatia destinata copiilor, femeilor gravide si a persoanelor cu probleme grave de sanatate." conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte APC.
Sursa: apc-romania.ro
Foto: www.ledger-dispatch.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]