AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce trebuie sa stii despre intoleranta la gluten

de Alege Sanatos 08 Iun 2017

Tags: Boala celiaca intoleranta la gluten afectiune autoimuna dieta fara gluten

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa stii despre intoleranta la gluten

Boala celiaca, numita si enteropatie glutenica sau intoleranta la gluten, este o afectiune autoimuna care apare de regula la persoane cu predispozitie genetica si este declansata de consumul alimentelor ce contin gluten.

La aceste persoane, ingestia unor cantitati extrem de mici de gluten declansaza un raspuns imun inflamator la nivelul intestinului subtire, conducand la distrugerea vilozitatilor intestinale si implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrientii.

Boala celiaca poate aparea la orice varsta, preponderent la femei fata de barbati. Daca este nediagnosticata, se ajunge la subnutritie si chiar la complicatii severe cum ar fi limfom intestinal.

Supranumita si “boala cameleon”, boala celiaca are peste 300 simptome si afectiuni asociate.

Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greata, flatulenta etc). Cu toate acestea, trebuie avute in vedere si simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc. La copii, intarzieri de crestere, abdomen marit, dificultati de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boala celiaca. La femei, boala celiaca se poate asocia cu tiroidita autoimuna, avorturi recurente, infertilitate, menopauza precoce. Daca exista diabet tip 1, anemie feripriva sau dermatita herpetiforma, ar trebui efectuate si analize pentru depistarea bolii celiace.

Analizele specifice pentru boala celiaca sunt anticorpii anti-transglutaminaza si anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copiii mici anti-gliadina deamidata.

Fiind o boala cu predispozitie genetica, rudele de gradul 1 ale pacientilor diagnosticati cu boala celiaca au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiaca pe parcursul vietii.

Tratamentul in boala celiaca este o terapie exclusiv nutritionala – dieta fara gluten. Aceasta alimentatie speciala consta in eliminarea totala a alimentelor care contin grau, orz, secara si ovaz.




Spune-ne opinia ta despre
"Ce trebuie sa stii despre intoleranta la gluten"

5 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce trebuie sa stii despre intoleranta la gluten"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ghid alimentar zilnic. Ce inseamna o portie?

Ghid alimentar zilnic. Ce inseamna o portie?

de AlegeSanatos.ro 27 Nov 2020

Alimentatia zilnica ne preocupa pe toti. Fie ca suntem vegetarieni sau nu, fie ca alegem sa tinem dieta sau nu, trebuie sa fim atenti la ceea ce mancam si, mai important, la cat mancam. [detalii]

Reteta supa de linte si lamaie pentru zile friguroase

Reteta supa de linte si lamaie pentru zile friguroase

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Pentru ca iarna si zilele foarte friguroase bat la usa, indiferent de mediul in care muncesti (acasa sau la birou), iti prezentam o supa delicioasa de linte si lamaie care te va incalzi la pranz si care iti va reda energie pentru cealalta parte a zilei. [detalii]

Tot ce trebuie sa stii despre monodiete

Tot ce trebuie sa stii despre monodiete

de AlegeSanatos.ro 23 Nov 2020

Monodieta este un regim in cursul caruia nu se consuma decat un singur aliment. Este o dieta foarte restrictiva, intrucat toate alimentele au fost suprimate, cu o singura exceptie. Digestia, este in consecinta, simplificata extrem de mult, stimuland astfel autoliza, elimiarea toxinelor si regenerare tesuturilor. [detalii]

Ciupercile Champignon si valoarea lor terapeutica

Ciupercile Champignon si valoarea lor terapeutica

de AlegeSanatos.ro 19 Nov 2020

Ciupercile Champignon sunt foarte populare pe rafturile magazinelor romanesti. Cu siguranta le-ai incercat si tu, pentru ca sunt delicioase. [detalii]

Importanta gustarilor dintre mese. Idei de preparate

Importanta gustarilor dintre mese. Idei de preparate

de AlegeSanatos.ro 18 Nov 2020

Gustarile sunt la fel de importante ca mesele principale. De ce? Pentru ca mentin un nivel normal al glicemiei si pastreaza o senzatie constanta de satietate. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016