de Alege Sanatos 13 Oct 2014
Tags:
Aditivii alimentari (cunoscuti sub denumirea de E-uri) sunt adaugati in alimente sau bauturi pentru a pastra anumite caracteristici precum culoarea, gustul, textura, etc.
Comisia Europeana atribuie fiecarui aditiv un cod numeric unic, pentru a facilita clasificarea E-urilor, unde litera „E” reprezinta „Europa”. Se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul imbunatatirii valorii nutritionale si aspectului acestora. Asadar, in randurile de mai jos ne propunem sa va informam despre impactul lor asupra sanatatii.
Potrivit wikipedia.org, aditivii alimentari reprezinta orice substanta naturala sau chimica care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului, stocarii, sau in timpul altei modificari aplicate unui aliment, afectand intr-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.
Specialistii atrag atentia ca cei mai periculosi aditivi alimentari sunt benzoatul de sodiu si aspartamul.
Consumul unor produse alimentare in care se utilizeaza anumiti coloranti artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 si E129) impreuna cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor, noteaza wikipedia.org. In combinatie cu alti aditivi alimentari benzoatul de sodiu produce hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii, iritatii ale pielii, migrene.
Alimente in care este prezent E 211 (benzoat de sodiu): margarina, bauturi racoritoare, masline la conserva, produse din lapte, mezeluri, produse de patiserie, medicamente, etc.
Aspartamul este un indulcitor foarte popular, fiind continut in multe dintre produsele pe care le consumam zilnic. Este folosit cu precadere la produsele dietetice, etichetate ca "light" sau "fara zahar".
Este folosit in bauturile acidulate si in alimentele cu un continut caloric reduc. Printre simptome se numara foame si sete excesiva, migrene, ameteli, dificultati de concedntrare, oboseala cronica, pierderi de memorie, etc.
Aditivii alimentari fosfatati, utilizati frecvent in prepararea industriala a alimentelor, accelereaza cresterea tumorilor canceroase, sustin cercetatorii americani. Acestia afirma ca afirma ca aditivii fosfatati, care sporesc capacitatea de retinere a apei si imbunatatesc textura diverselor alimente, favorizeaza totodata si dezvoltarea cancerului pulmonar la pacientii care prezinta o anumita predispozitie pentru aceasta maladie.
Se gasesc in carne, branzeturi, bauturi si in multe alte preparate si semipreparate obtinute pe cale industriala.
Surse: suntfericita.ro, wikipedia.org
Spune-ne opinia ta despre
"Cei mai periculosi aditivi alimentari"
Spune-ne opinia ta despre
"Cei mai periculosi aditivi alimentari"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
5 tipuri populare de lapte si beneficiile lor: vaca, oaie, capra, bivolita si magarita
Cand vine vorba de alimentatie echilibrata, laptele este in topul meniului pentru multi dintre noi. Fie ca il consumi pentru gust, nutrienti sau doar din obisnuinta, alegerea tipului de lapte poate dezvalui multe despre nevoile organismului tau sau despre stilul de viata. [detalii]
Prepara branza acasa: mai sanatos, mai ieftin, mai gustos
Adoptarea unui stil de viata sanatos implica alegeri alimentare informate, bazate pe calitatea si provenienta produselor consumate zilnic. Branza si lactatele sunt surse esentiale de nutrienti, dar este important sa optam pentru variante sigure, fara aditivi sau conservanti artificiali. [detalii]
Cum sa prepari si sa incorporezi in dieta ta zilnica tofu
Daca ai vrea sa devii vegan sau vegetarian, trebuie sa stii ca este extrem de important sa mananci proteine, pentru a suplini lipsa carnii. O sursa bogata de proteine se regaseste in tofu, un ingredient aparent simplu, care care se poate pregati in foarte multe feluri. [detalii]
Cum sa verifici daca ouale sunt proaspete. Metode utile
Oul este alimentul complet, contine proteine, vitamine, minerale, grasimi sanatoase si are efecte pozitive asupra sanatatii. [detalii]
Efectele negative ale consumului de ciocolata seara
Desi ciocolata este delicioasa si indragita de foarte multe persoane, in special de copii, consumul ei seara poate aduce cateva dezavantaje pentru sanatate. [detalii]