de Raluca Garbea 18 Nov 2020
Tags:
Cana ta de cafea din fiecare dimineata s-ar putea sa-ti ofere mai mult decat impulsul pentru a incepe o noua zi.
Indiferent de aroma si de sursa de provenienta a boabelor, ca o preferi preparata la ibric, cafetiera sau espressor, consumul moderat de cafea are numeroase beneficii asupra sanatatii si starii tale de spirit. Iata numai 5 dintre ele.
Ceaiul verde si toate formele de cacao sunt surse naturale de antioxidanti recunoscute unanim. Ei bine, cafeaua are o activitate antioxidanta superioara. Acest lucru se datoreaza atat boabelor in stare naturala, cat si prelucrarii prin procesul de prajire. Numeroase studii plaseaza cafeaua in topul surselor majore de antioxidanti. Printre beneficii se numara diminuarea inflamatiilor din corp, neutralizarea radicalilor liberi si prevenirea boliilor cardiovasculare.
In Austria s-a desfasurat un studiu in cadrul caruia un grup de voluntari a primit o doza de 100 de miligrame de cofeina, echivalentul unei cesti de cafea. Imagistica RMN a aratat ca abilitatile de memorie si timpul de reactie erau vizibil superioare in cazul grupului care a primit cofeina, spre deosebire de colegii carora le-a fost administrat placebo, si care nu au aratat nici un fel de crestere a activitatii cerebrale. Astfel s-a ajuns la concluzia ca se poate obtine un impuls al memoriei pe termen scurt cu ajutorul cofeinei, desi nu este clar cat timp dureaza efectul sau cum poate varia de la o persoana la alta.
Si in acest caz, masura este totul. Cercetatorii olandezi au desfasurat un studiu amplu pe parcursul a 13 ani, cu un numar de 37.000 de subiecti. Persoanele care consumau cafea moderat (intre 2 si 4 cani zilnic) au raportat un risc cu 20% mai mic al bolilor de inima comparativ cu cei care nu beau cafea, care beau sporadic sau dimpotriva fac exces. O explicatie poate beneficiul amintit mai sus: fiind foarte bun antioxidant, cafeaua protejeaza inima prin prevenirea leziunilor arteriale provocate de inflamatii.
In cazul barbatilor care dezvolta cancer de prostata, bautorii de cafea au un risc mai scazut. Principiul este valabil si in cazul femeilor cu cancer uterin, cu 25% mai scazut in cazul consumatoarelor constante de cafea fata de neconsumatoare. Din nou, antioxidantii fac minuni in ceea ce priveste sanatatea umana, reducand inflamatiile responsabile pentru multe tipuri de cancer.
Consumul de cafea incepe sa fie asociat tot mai des si cu riscul redus de diabet. Dintre pacienti, cei care beau pana la 4 cani de cafea zilnic au cifre superioare pacientilor care nu consuma cofeina sau o fac foarte rar. Cafeaua poate fi benefica pentru mentinerea diabetului la distanta prin rolul pe care-l are asupra organismului de protejare a celulelor ce produc insulina naturala, regland astfel cantitatea de zahar din sange.
Tot cafeina este responsabila si pentru prevenirea deteriorarii tesuturilor si combaterea inflamatiilor, unul dintre cei mai mari factori de risc pentru diabetici. Pentru toate acestea este de la sine inteles ca trebuie sa tii sub control consumul de zahar.
Impactul cafelei asupra sanatatii reprezinta obiectul unei indelungi dezbateri in care sustinatorii ii recunosc rolul de antioxidant si capacitatea de stimulare a creierului, in timp ce detractorii o asociaza cu insomnii, indigestii, cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Disputa este departe de a se fi incheiat, insa daca nu ai o afectiune medicala care sa-ti interzica consumul de cafea te poti bucura de numeroase beneficii. Pentru orice problema de sanatate, cel mai intelept este sa-ti consulti medicul curant cu privire la oportunitatea consumului de cafea, precum si a dozelor si cantitatilor recomandate.
Spune-ne opinia ta despre
"De ce sa bei cafea in fiecare zi: 5 motive"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce sa mananci la pranz daca vrei sa iti pastrezi silueta
Lupta impotriva kilogramelor nu este una usoara, mai ales daca ai si un job stresant sau daca activitatile tale zilnice presupun multa energie si stres. [detalii]
Reguli simple pentru a NU manca in exces. Ce trebuie sa faci
Mancarea este, fara doar sau poate, placerea vietii. Din pacate insa, o consumam de multe ori doar pentru ca ne este 'pofta' de ceva dulce sau de fast-food, sau pentru a acoperi anumite goluri emotionale. Cu alte cuvinte, mancam in exces si s-ar putea sa ne si ingrasam in baza acestui obicei. [detalii]
Samburii de struguri. Cum iti pot imbunatati sanatatea
Samburii de struguri sunt de cele mai multe ori aruncati in urma procesului de procesare a vinului sau atunci cand consumam fructul simplu. Insa acest obicei nu este neaparat cel mai indicat, fiindca samburii pot avea efecte extraordinare asupra sanatatii tale. [detalii]
Cum sa mananci mai multe proteine daca ai renuntat la carne. 5 idei delicioase
Proteinele sunt inevitabile pentru un organism sanatos fiindca acestea reusesc sa repare tesuturile, sa formeze enzimele si hormonii, sa transporte substantele vitale in corp, mentin masa musculara, si sunt sursa de energie. [detalii]
Mic dejun sanatos: cum sa introduci la masa de dimineata legume de toamna
Micul dejun este una dintre cele mai importante mese fiindca reuseste sa iti tina de foame pana la masa pranzului fara sa simti nevoia de a consuma produse nesanatoase, iti da energie si poate fi un boost potrivit mai ales in zilele mohorate de toamna, alaturi de o cana de ceai fierbinte. [detalii]