de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2015
Tags:
Proteinele au un rol important in organism: asigura buna functionare a sistemului imunitar, sunt benefice pentru masa musculara, furnizeaza energia de care avem nevoie pe parcursul zilei, iar beneficiile nu se opresc aici. Deficitul de proteine se traduce prin stari de oboseala, atrofie musculara, caderea parului, etc.
Pentru a ne mentine o stare optima de sanatate, din alimentatia noastra nu trebuie sa lipseasca proteinele.
Soia
Soia poate inlocui carnea in timpul postului, pentru ca este o sursa importanta de proteine, fibre, vitamine din complexul B si acizi grasi omega 3. Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, laptele de soia este varianta ideala. Soia reduce colesterolul si previne bolile cardiace.
Carne de pui
Un piept de pui de dimensiune medie furnizeaza organismului 17 g de proteine. Carnea de pui mai contine seleniu, niacina, vitamina B6 si fosfor. Desigur, ne referim aici la carnea de pui bio.
Peste
Pestele (somon, ton, pastrav) este o alta sursa excelenta de proteine. Este bogat in acizi grasimi omega 3, vitamina D, riboflavina, calciu si magneziu. Un file de peste ofera 22 g de proteine.
Carne de porc
Un cotlet de porc ofera 33 g de proteine, care inseamna mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata pentru femei (46 g) si barbati (56 g).
Oua
Un ou mediu contine 6 g de proteine. Acest aliment furnizeaza organismului luteina si zeaxantina, doua substante care ajuta la imbunatatirea vederii.
Iaurt grecesc
Un iaurt grecesc de 200 g furnizeaza 23 g de proteine. Sa nu uitam ca este o sursa excelenta de probiotice.
Migdale
Nucile, alunele, migdalele, fisticul, semintele sunt bogate in grasimi de origine vegetala. Fructele oleaginoase ofera organismului aminoacizi esentiale si cantitati mari de triptofan. Cu conditia sa fie consumate crude.
Fasole
Printre cele mai bune alimente bogate in proteine se numara si fasolea. O portie de fasole are 12-13g de proteine. Este bogate in fibre solubile, ajutand tractul digestiv.
Sursa foto: pixabay.com
Germenii se numara printre cele mai vechi tipuri de alimente. [detalii]
Painea este, fara doar si poate, un aliment preferat de romani. Indiferent de forma, gust sau ingrediente, este consumata destul de des, cam la fiecare masa. Si este delicioasa! [detalii]
Nucile fac parte din alimentele sanatoase, pe care trebuie sa le consumam mai des. Pot fi folosite atat in prajituri sau alte preparate, dar le puteti manca si simplu, ca gustare intre mese. [detalii]
Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]
Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]