de Elena-Alina Constantinescu 09 Iun 2016
Tags:
Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta iaurturilor cu fructe din comert.
In acest sens au fost achizitionate 61 tipuri de iaurt cu adaosuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu gramajul cuprins intre 100g si 320g, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.
S-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia si antocianine.
Arome sintetice - termenul se refera la combinatii de substante chimice sau substante chimice care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.
E120 – carmin/acidul carminic, un colorant rosu stralucitor care se obtine dintr-o specie de insecte numita cosenila.
E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E330 – alimentele ce contin acid citric nu trebuie consumate de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E331 - citratii de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) sunt folositi si ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome, produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice.
E412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.
E407 – caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.
E410 – guma de carruba, agent de ingrosare. Poate provoca scaderea eficientei anumitor substante (enzime) care ajuta digestia.
E414 – guma de acacia (arabica), emulgator. Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.
E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi - au rolul de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.
Aspartamul (E951) este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de 180 de ori mai mare decat zaharul, fiind lipsit de calorii si asupra caruia exista suspiciuni privind declansarea urmatoarelor afectiuni medicale: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardiovasculare.
Acesulfam de potasiu (E 950) este un indulcitor sintetic asupra caruia exista suspiciuni privind declansarea unor afectiuni identice cu ale aspartamului.
Indulcitorii sintetici au o putere de indulcire care poate fi de pana la de 200 de ori mai mare decat zaharul. Acestia pot declansa o serie de afectiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroza multipla, diabet si depresie.
Foto: kimberlysnyder.com
Sursa: APC Romania
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]