de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017
Tags:
Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu...
Persoanele care tin post trebuie sa aleaga produse cat mai simple, cat mai putin procesate. Cu cat un produs este complex din punct de vedere al procesarii industriale, cu atat este mai bogat din punct de vedere caloric.
“Produsele de post, cu unele exceptii, nu sunt altceva decat amestecuri realizate din apa, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un continut insignificant de legume sub forma de pulberi, amidon, extracte de condimente si aditivi alimentari din belsug.(...):, explica conf. Univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte Asociatia Pro Consumatori.
Asadar, iata ce alimente trebuie sa includem in dieta in Postul Pastelui:
Verdeturi
Odata cu venirea primaverii este foarte important sa introducem in dieta alimente bogate in fier, pentru a preveni anemia si starea permanenta de oboseala. Prin continutul de vitamine si minerale, fortifica si revitalizeaza organismul.
Cereale integrale
Cerealele au carbohidrati si fibre, atat solubile, cat si insolubile, care ajuta la scaderea colesterolului, prevenind astfel formarea cheagurilor de sange responsabile de aparitia infarctului si a accidentului vascular cerebral. Cerealele sunt importante si ca remediu contra constipatiei.
Ciuperci
Sunt bogate in fier, magneziu, potasiu, vitamine din complexul B si iti vor conferi energie. Scad colesterolul prin continutul de fibre si impiedica acumularea de zahar in sange.
Leguminoase
Fasolea, nautul, mazarea lintea au un continut redus de calorii si sunt pline de nutrienti care ne ajuta sa avem o sanatate optima.
Inlocuieste pateul vegetal din comert cu pateuri sanatoase preparate in casa. Spre exemplu, lintea se prepara foarte rapid si o poti folosi pentru tocanite, supe crema sau pateuri vegetale.
Nuci si seminte
Consumul de oleaginoase este benefic sanatatii cardiovasculare. Oleaginoasele (migdale, nuci pecan, alune etc.) reprezinta o gustare sanatoasa intre mesele principale si au proprietati antivirale, antioxidante, antiinflamatorii. Acestea sunt surse de grasimi sanatoase, insa ai grija sa le mananci in portii mici.
Fructe
Fructele contin vitamine si minerale indispensabile pentru sanatatea organismului uman, putand fi consumate in stare naturala, in compoturi, sucuri sau prajituri.
Foto: pixabay.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]