de Elena-Alina Constantinescu 10 Feb 2015
Tags:
Sfecla rosie are in compozitia sa multe substante nutritive, cu efect benefic pentru sanatate. Printre acestea se numara vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina C, sulf, sodiu, calciu, fier, iod, potasiu si antioxidanti, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie.
Sfecla rosie, consumata in otet, proaspata sau coapta, este considerata un superaliment cu numeroase beneficii pentru sanatate.
Contine fier, acid folic, azotati, magneziu si antioxidanti care au rolul de a preveni cancerul. Azotatii, care se transforma in oxid de azot in organism reduc tensiunea arteriala iar studii anterioare au descoperit ca pot imbunatati performantele fizice. Se crede ca nitratii dilata vasele de sange si permit unei cantitati mai mari de oxigen sa ajunga la inima.
Gratie aportului ridicat de magneziu, sfecla mareste productia de globule rosii din corp. Mai contine aminoacizi, esentiali in dezvoltarea si mentinerea tesutului muscular.
Un pahar cu suc baut dimineata pe stomacul gol regenereaza celulele hepatice.
Mai mult decat atat, sustin specialistii, sucul de sfecla stimuleaza circulatia sangvina la nivelul creierului. Acest suc plic de vitamine si minerale ne ofera energie si vitalitate pe parcursul zilei.
Nitratii din sucul de sfecla rosie contribuie la relaxarea vaselor de sange si mentin tensiunea arteriala la cote scazute. 250 de mililitri de suc de sfecla rosie consumata zilnic este suficienta pentru a scadea considerabil tensiunea arteriala.
Sfecla rosie este un excelent remediu pentru persoanele anemice. Sucurile si salatele proapete sunt recomandate mai ales in perioadele cu stari acute de oboseala.
Pe langa faptul ca protejeaza organismul de raceala si gripa, are si puternice proprietati anticancerigene datorita pigmentului care ii da culoarea aceasta minunata. Sucul de sfecla rosie regleaza digestia, trateaza constipatia.
Betalaina - pigmentul rosu din sfecla - este folosita in prezent ca un colorant alimentar (pentru inghetata, spre exemplu).
Datorita continutului bogat in substante benefice organismului, acest aliment nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic.
Sursa: Mediafax
Foto: www.core-health.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]