AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii

de Elena-Alina Constantinescu 02 Mar 2016

Tags: conserve de peste conserve de macrou sanatate aditivi alimentari toxine

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a analizat informatiile de pe etichetele a 33 de conserve de macrou in sos de tomate si a identificat urmatorii aditivi alimentari:

- guma de guar

Se foloseste in industria alimentara ca stabilizator, emulgator si agent de ingrosare.

- guma de xantan

E415 este folosit in industria alimentara ca stabilizator si agent de ingrosare.

- acid citric

Acidul citric gasit in alimente nu trebuie confundat cu cel care se regaseste in citrice. Poate fi folosit in alimente ca acidifiant sau ca aroma “naturala”.

- glutamat monosodic

Foarte important de stiut este ca produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri, astm. De asemenea, poate duce la aparitia bolilor degenrative precum Alzheimer si Parkinson.

- fosfat de diamidon hidroxipropilat

Este un agent artificial de ingrosare, gelifiant, agent de incarcare.

- zaharinat de sodiu

Este un indulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decat zaharul.

- adipat de diamidon acetilat

Este aditiv alimentar cu rol de agent de aglomerare, agent de ingrosare, stabilizator, emulgator.

Conf.univ. ec. dr.ing. Adriana DABIJA, Expert Tehnic in Domeniul Ingineria Produselor Alimentare a atras atentia ca „la achizitionarea unei conserve de peste este important, ca in cazul oricarui produs alimentar, sa verificam informatiile de pe eticheta, precum si aspectul exterior al acesteia. In decizia de cumparare ar trebui sa luam in considerare si numarul de alimente aditivitate care intra in dieta zilnica, deoarece riscul toxic al acestora se amplifica prin efectul cumulativ al aditivilor ingerati zilnic.

Conservele de peste studiate prezinta in reteta aditivi alimentari aprobati in Uniunea Europeana, unii dintre ei considerati inofensivi pentru organismul uman (fosfat de diamidon hidroxipropilat E 1440, adipat de diamidon acetilat E 1422), dar si aditivi care pot prezenta efecte adverse daca nu este respectata doza admisa (glutamat monosodic E 621, acid citric E 330, guma guar E 412, guma xanthan E 415, zaharinat de sodiu (...)."

Toxina botulinica se poate dezvolta in orice conserva, asa ca nu uita sa verifici termenul de valabilitate.

In concluzie, sunt indicate conservele in suc propriu sau ulei si mai putin recomandate cele in sos tomat datorita adaosului de aditivi alimentari.

Foto: tpepost.com
Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii"

4 + 6 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii"

natty @ 03 Mar 2016
"Inainte de anii90, legislatia sanitara in domeniul produselor alimentare era stricta, asigurand alimente curate si sanatoase, consumatorul fiind protejat de abuzurile si de lacomia producatorilor; dupa 90,o data cu aberatia legislativa prin care prelucratorii de carne si lapte au fost obligati sa angajeze un medic veterinar, si nu un inginer de industrie alimentara, s-a ajuns ca populatia sa fie furajata,nu hranita, ajungand victima toxiinfectiilor alimentare, bolilor de nutritie, alergice,obezitate,cancer."

Spune-ne opinia ta despre
"Mare atentie la conservele de peste in sos tomat! Ce au descoperit specialistii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Obiceiuri toxice pe care le facem de dimineata

Obiceiuri toxice pe care le facem de dimineata

de AlegeSanatos.ro 11 Oct 2020

Ziua buna se cunoaste de dimineata si tocmai de aceea obiceiurile si tabieturile pe care le avem au un mare efect asupra noastra. [detalii]

3 efecte negative ale alimentelor mucegaite asupra organismului

3 efecte negative ale alimentelor mucegaite asupra organismului

de AlegeSanatos.ro 12 Mai 2020

Obisnuiesti sa tai partea mucegaita din produse si sa consumi restul? Chiar daca aceasta „tehnica” este destul de des folosita, trebuie sa renunti la ea cat mai curand. [detalii]

Efectele nocive ale consumului de prajeli

Efectele nocive ale consumului de prajeli

de AlegeSanatos.ro 30 Apr 2020

Produsele fast-food se gatesc prin prajire. Precum este si denumirea, prin acest procedeu ingredientele se pregatesc mai rapid si prind un gust delicios. Totusi, uleiul folosit nu este sanatos pentru organism. [detalii]

Masuri de prevenire impotriva infectarii cu COVID-19

Masuri de prevenire impotriva infectarii cu COVID-19

de AlegeSanatos.ro 12 Mar 2020

Epidemia cu coronavirus face din ce in ce mai multe victime in aceasta perioada, iar cel mai sigur antidot pe care il avem la indemana este sa nu intram in contact cu persoanele care s-au intors din regiunile afectate si sa ne spalam cat mai des pe maini. Totusi, trebuie sa tinem cont si de alte masuri de prevenire. [detalii]

Sanatatea ta depinde de felul in care stai la birou - Iata 5 reguli pentru o postura corecta

Sanatatea ta depinde de felul in care stai la birou - Iata 5 reguli pentru o postura corecta

de AlegeSanatos.ro 19 Dec 2019

Cei mai multi oameni petrec destul de mult timp in fata calculatorului, si deseori se confrunta cu dureri de spate sau cu migrene cauzate de postura incorecta. In timp, aceste probleme se pot agrava, asa ca este important sa ai o pozitie corecta pe scaunul de la birou, iar noi iti venim in ajutor cu cateva sfaturi. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016