de Andreea Pestisan 19 Dec 2019
Tags:
Cei mai multi oameni petrec destul de mult timp in fata calculatorului, si deseori se confrunta cu dureri de spate sau cu migrene cauzate de postura incorecta. In timp, aceste probleme se pot agrava, asa ca este important sa ai o pozitie corecta pe scaunul de la birou, iar noi iti venim in ajutor cu cateva sfaturi.
Atunci cand stai la birou, coatele ar trebui sa formeze un unghi de 90 de grade cu corpul, iar bratele si mainile sa formeze o linie dreapta, pentru a-ti proteja incheieturile.
De asemenea, este important ca inaltimea cotierelor sa fie reglata corect, astfel incat coatele sa se sprijine pe ele. Cotierele scaunului si biroul ar trebui sa se afle la aceeasi inaltime, asa ca asigura-te ca poti regla atat inaltimea biroului cat si pe cea a scaunului.
Cand stai pe scaunul de birou, genunchii trebuie sa fie la un nivel putin mai jos fata de cel al coapselor. Pentru ca pozitia sa fie una corecta, iti recomandam sa lasi un spatiu de 2-3 cm intre marginea scaunului si picioare.
De asemenea, nu este indicat sa stai cu picioarele incrucisate, pentru ca in acest fel vei forta zona lombara si gatul, iar corpul va avea o pozitie nefireasca.
Atunci cand stai pe scaun, talpile trebuie sa atinga podeaua, asa ca ar trebui sa ajustezi inaltimea scaunului pentru o pozitie corecta a picioarelor. In cazul in care reglajul scaunului nu este suficient, poti folosi un suport pentru picioare.
Pentru a avea o pozitie corecta a gatului atunci cand stai la birou, trebuie sa tii minte ca urechile trebuie sa fie aliniate cu umerii. Astfel vei reusi sa pastrezi o distanta potrivita fata de monitor (adica aproximativ 40-50 cm, in functie de inaltimea si de pozitia acestuia).
Daca lucrezi la birou de pe un laptop, atunci va trebui sa il pozitionezi in asa fel incat ecranul sa nu fie prea jos. In caz contrar, te vei inclina mereu spre monitor, iar gatul tau va fi mereu incordat si te vei confrunta cu dureri in zona lombara. Tocmai de aceea, iti recomandam sa folosesti un suport pentru laptop sau cateva topuri de hartie, pentru a ridica laptopul sau monitorul la inaltimea corecta.
De asemenea, poti folosi o tastatura externa si un mouse, pentru ca mainile sa fie mult mai relaxate. Nu uita sa tii cont si de faptul ca tastatura si mouse-ul trebuie pozitionate astfel incat coatele sa fie cat mai apropiate de corp, indoite la 90 de grade.
Chiar daca ai o postura corecta in fata calculatorului sau a laptopului, acest lucru nu este de ajuns. Din cand in cand trebuie sa te ridici de pe scaun pentru a-ti schimba pozitia si pentru a-ti mentine corpul activ. Daca te vei misca din cand in cand, vei evita durerile de gat si de spate, cauzate de perioadele lungi in care ai stat in aceeasi pozitie pe scaun. Spre exemplu, te poti ridica pentru a bea un pahar cu apa, pentru a vorbi la telefon sau pentru a purta discutii cu colegii.
Asadar, o postura corecta implica reglarea monitorului, a tastaturii si a mouse-ului, astfel incat acestea sa fie pozitionate la o inaltime potrivita. De asemenea, picioarele trebuie sa fie mereu sprijinite pe podea, iar capul trebuie sa fie mentinut drept, fara a fi inclinat inainte, spre monitor.
Ca sa pastrezi mereu o pozitie corecta, trebuie sa te asiguri ca poti ajusta inaltimea scaunului si pe cea a biroului. Acum gasesti o multime de modele de scaune si birouri, cu diferite functii si optiuni, asa ca ai de unde sa alegi un produs de calitate.
Spune-ne opinia ta despre
"Sanatatea ta depinde de felul in care stai la birou - Iata 5 reguli pentru o postura corecta"
Spune-ne opinia ta despre
"Sanatatea ta depinde de felul in care stai la birou - Iata 5 reguli pentru o postura corecta"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Trei semne care trebuie sa te trimita imediat la doctor
In general, obisnuim sa mergem la doctor doar atunci cand ne simtim rau sau anumite simptome persista foarte mult timp. Din pacate, de multe ori ajungem prea tarziu la tratament si bolile se pot complica. [detalii]
Obiceiuri toxice pe care le facem de dimineata
Ziua buna se cunoaste de dimineata si tocmai de aceea obiceiurile si tabieturile pe care le avem au un mare efect asupra noastra. [detalii]
3 efecte negative ale alimentelor mucegaite asupra organismului
Obisnuiesti sa tai partea mucegaita din produse si sa consumi restul? Chiar daca aceasta „tehnica” este destul de des folosita, trebuie sa renunti la ea cat mai curand. [detalii]
Efectele nocive ale consumului de prajeli
Produsele fast-food se gatesc prin prajire. Precum este si denumirea, prin acest procedeu ingredientele se pregatesc mai rapid si prind un gust delicios. Totusi, uleiul folosit nu este sanatos pentru organism. [detalii]
Masuri de prevenire impotriva infectarii cu COVID-19
Epidemia cu coronavirus face din ce in ce mai multe victime in aceasta perioada, iar cel mai sigur antidot pe care il avem la indemana este sa nu intram in contact cu persoanele care s-au intors din regiunile afectate si sa ne spalam cat mai des pe maini. Totusi, trebuie sa tinem cont si de alte masuri de prevenire. [detalii]