Compozitie biscuiti sfaramati: faina integrala de grau, faina integrala din grau spelta eco dietetica pasta de curmale, ulei de cocos.
Produs intr-o unitate unde se proceseaza nuci, soia, fructe cu coaja lemnoasa, fainuri care contin gluten.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: CREMA DE CACAO, PASTA DE CACAO
Descriere:
Masa de cacao (cunoscuta si ca pasta de cacao sau lichior de cacao) este un ingredient pur, obtinut din boabe de cacao fermentate, prajite si macinate, fara adaosuri.
Masa de cacao (sau masa de cacao) se obtine astfel:
- boabele de cacao sunt fermentate, uscate si prajite.
- se indepartaza coaja, ramanand bucati mici de cacao
- bucatile mici de cacao sunt macinate fin, iar prin frecare si caldura elibereaza grasimea naturala (untul de cacao).
- rezultatul este o pasta densa si fluida – masa de cacao sau pasta de cacao.
Masa de cacao reprezinta, in general, 80% dintr-o ciocolata, fiind compusa din unt si pudra de cacao. Aceasta se poate obtine prin macinarea efectiva a boabelor de cacao.
Caracteristici:
- are gust intens, amarui, specific ciocolatei pure
- este 100% naturala, fara zahar, conservanti sau aditivi
- se intareste la temperatura camerei, dar se topeste usor la caldura.
Utilizare:
Beneficii:
- bogata in antioxidanti (flavonoide) – ajuta la combaterea stresului oxidativ.
- sursa buna de magneziu, fier si zinc.
- poate stimula buna dispozitie – contine teobromina si mici cantitati de cafeina
Elemente nutritionale (100 g):
- 398 calorii
- 4 g de grasimi (dintre care aproximativ jumatate sunt saturate)
- 83,7 g de carbohidrati
- 3,7 g de fibre
- 7% din necesarul zilnic de fier
- 13% din necesarul zilnic de calciu
Conform Codex Alimentarius, Standardul 141-1983, masa de cacao se regaseste in grupa 05.1 Produse cu cacao si ciocolata, inclusiv inlocuitorii si imitatiile de ciocolata, subgrupa 05.1.1 Amestecuri de cacao (pudre) si masa de cacao.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de masa de cacao poate cauza:
De asemenea, contine grasimi naturale – destul de calorica.
Consumul de masa de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: indulcitor natural
Descriere:
- ingredient folosit pe post de inlocuitor al zaharului
Siropul de struguri se foloseste prin combinarea sucului de struguri cu un indulcitor, de exemplu zahar.
Amestecul se fierbe pana se elimina sucul de struguri, se trece prin sita, astfel obtinandu-se siropul de struguri.
Este folosit la indulcirea deserturilor si a bauturilor (cafea, ceai, suc).
Siropul de struguri este un produs bogat in zaharuri naturale si carbohidrati.
Cu toate ca poate contine antioxidanti, acestia exista in cantitati mai mici decat in fructul proaspat.
Strugurii contin resveratrol, vitamine si minerale: vitamina A, E, K, zinc, calciu, potasiu.
Prezinta numeroase beneficii pentru sanatate: mentin sanatatea sistemului cardiovascular, stimuleaza imunitatea si energizeaza organismul.
Valorile nutritionale pentru 100 g de sirop de struguri variaza in functie de metoda de preparare, dar in general, acestea sunt aproximative:
Calorii: 250-300 kcal
Carbohidrati: 60-75 g
Zaharuri: 50-70 g
Proteine: 0-1 g
Grasimi: 0 g
Fibre: 0-1 g
Vitamina C: 1-5 mg (poate varia)
Calciu: 10-20 mg
Potasiu: 150-250 mg
Fier: 0.5-1 mg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Strugurii contin, in general, o cantitate mare de zahar, astfel ca siropul de strruguri nu este recomandat a fi consumat in cantitati mari, mai ales de catre persoanele care sufera de diabet sau care doresc sa slabeasca.
Se recomanda consumul moderat.
Citeste mai mult
Functii: indulcitor natural
Descriere:
Pasta de curmale se obtine prin hidratarea si mixarea curmalelor, rezultand un indulcitor natural cremos si versatil.
Poate fi folosita ca indulcitor natural in prajituri, smoothie-uri, iaurt, cereale sau chiar sub forma de pasta tartinabila pe paine.
Valorile nutritionale pentru 100 g de pasta de curmale sunt aproximative si pot varia in functie de tipul de curmale utilizat si de cantitatea de apa adaugata:
Calorii: 270-300 kcal
Carbohidrati: 70-75 g
Zaharuri: 60-70 g
Proteine: 2-3 g
Grasimi: 0.2-0.5 g
Fibre: 6-8 g
Calciu: 40-60 mg
Magneziu: 50-60 mg
Potasiu: 600-700 mg
Fier: 1-2 mg
Pasta de curmale este o sursa naturala de energie, bogata in fibre, minerale si antioxidanti, fiind un inlocuitor sanatos pentru zahar in diverse retete
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Pasta de curmale are un continut ridicat de zaharuri naturale, astfel ca nu este recomandat a fi consumat in cantitati mari, mai ales de catre persoanele care sufera de diabet sau care doresc sa slabeasca.
Dat fiind faptul ca gasim o cantitate mare de potasiu in curmale, consumul excesiv poate fi problematic pentru persoanele care iau medicamente pentru rinichi sau hipertensiune.
Se recomanda consumul moderat.
Citeste mai mult
Functii: indulcitor natural
Descriere:
- ingredient obtinut din mugurii florali ai palmierului de cocos.
Este folosit pe post de inlocuitor al zaharului si are o aroma usoara de caramel.
Prezinta un indice glicemic mai mic fata de zaharul clasic de aceea se metabolizeaza lent si nu creste glicemia brusc.
Poate adaugat ca inducitor in deserturi, produse de patiserie si bauturi.
Valori nutritionale:
- valoare energetica 420kJ/1764 kcal
- grasimi 19, 3g, din care acizi grasi 12,6 g
- glucide 61,2 g, din care zaharuri 22,9 g
- Proteine 6,9 g
- Sare 0,57 g.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de nectar granulat din flori de cocos nu este restrictionat in acest moment, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata.
Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Untul de cacao contine:
- Peste 60% grasime
- 0 proteine sau carbohidrati
- 28.35 g =
- 248 de calorii, ceea ce acopera 43% din totalul zilnic de grasimi recomandat unui adult
- 7 micrograme de vitamina K (10% din totalul zilnic de grasimi recomandat)
- 0,5 mg de vitamina E (3% din totalul zilnic de grasimi recomandat)
- 0 fibre sau colesterol
Conform Codex Alimentarius, Standardul 086-1981, untul de cacao se regaseste in grupa 05.1.3 Unt de cacao: produse ce contin cacao amestecata cu alte ingrediente in scopul obtinerii unei paste ce se poate intinde pe paine sau care poate servi pe post de umplutura pentru articolele de panificatie.
Conform Directivei nr. 2000/36/EC, untul de cacao reprezinta grasimea obtinuta din boabele de cacao sau parti din acestea, avand urmatoarele caracteristici:
- Continut fara acizi grasi: pana la 1,75% (exprimati ca acid oleic)
- Substanta nesaponificabila (determinata cu ajutorul eterului de petrol): pana la 0,5%, cu exceptia untului de cacao presat (pana la 0,35%)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de unt de cacao poate cauza:
- Crestere in greutate
- Reactii alergice
- Boli cardiovasculare (datorita cresterii colesterolului LDL)
- Insomnii si dureri de cap (datorita cofeinei)
Consumul de unt de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Biscuitii sunt produse de panificatie coapte, preparate dintr-un aluat pe baza de faina, apa sau lapte, zahar, grasimi si agenti de afanare.
Acestia pot avea diverse forme, texturi si arome, fiind consumati ca gustare, desert sau acompaniament pentru bauturi calde.
Tipuri de biscuiti:
Simpli – realizati din ingrediente de baza, fara arome sau umpluturi.
Dulci – contin zahar, miere, vanilie, cacao sau alte arome.
Saratti – includ sare, branza sau condimente.
Integrali – facuti din faina integrala, bogati in fibre.
Dietetici – fara zahar, fara gluten sau cu un continut redus de calorii.
Umpluti – cu crema, gem, ciocolata sau alte umpluturi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de biscuiti nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata.
Insa trebuie sa tineti cont de urmaoarele aspecte:
- Biscuitii dulci pot avea cantitati mari de zahar si grasimi, contribuind la cresterea in greutate si la probleme metabolice daca sunt consumati in exces.
- Biscuitii din faina alba pot determina cresteri rapide ale glicemiei, fiind nerecomandati persoanelor cu diabet sau rezistenta la insulina.
- Multi biscuiti industriali contin uleiuri hidrogenate (grasimi trans) sau grasimi saturate, care pot afecta sanatatea cardiovasculara.
- Biscuitii din comert pot contine coloranti, potentiatori de aroma si conservanti care, in exces, pot avea efecte negative asupra sanatatii.
- Contin gluten, lactoza, oua, nuci sau alte ingrediente care pot provoca reactii alergice la persoanele sensibile.
- Pentru un consum mai sanatos, se recomanda alegerea biscuitilor integrali, fara zahar adaugat si cu ingrediente naturale.
Citeste mai mult
Descriere:
Uleiul de cocos contine peste 90% grasimi saturate. Datorita prezenteti acidului lauric, acest ulei este benefic pentru organism. Este unicul tip de ulei vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu care provoaca reactii pozitive pentru organism.
Hidrogenarea uleiului de cocos (adaugarea de atomi de hidrogen la moleculele de grasimi) are ca scop prelungirea duratei de viata a produsului, impiedica oxidarea si transformarea consistentei grasimilor in stare solida.
Proprietati:
-
antimicrobiene
-
antibacteriene
-
antifungice.
Desi este sarac in vitamine si minerale, in uleiul de cocos se regasesc totusi vitamina E, vitamina K, fierul, fitosteroli, acizi grasi Omega-6, grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate.
Beneficii:
-
normalizeaza zaharul din sange
-
ajuta la cresterea colesterolului bun (HDL)
-
creste energia
-
minimalizeaza stresul
-
lupta impotriva virusurilor, ciupercilor si a multor bacterii
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de ulei de de cocos poate cauza:
Consumul de ulei de cocos nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Pudra de cacao contine (per lingura – 5 g):
-
20 de calorii
-
0,9 g de proteine
-
1,6 g de fibre
-
0,5 g de grasimi
-
3 g de carbohidrati
-
2 g de fibre
-
8 mg de cofeina
Aceasta contine, de asemenea, fier, magneziu, fosfor si zinc si este bogata in antioxidanti si steroli.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 141-1983, pudra de cacao se regaseste in grupa 05.1 Produse cu cacao si ciocolata, inclusiv inlocuitorii si imitatiile de ciocolata, subgrupa 05.1.1 Amestecuri de cacao (pudre) si masa de cacao. Pudra de cacao este produsa prin reducerea cantitatii de grasimi din masa sau lichiorul de cacao prin presarea si modelarea sa.
Pudra de cacao poate contine urmatorii aditivi:
-
Acesulfam de potasiu - 350 mg/kg
-
Saruri de Amoniu ale Acidului Fosfatidic - 10000 mg/kg
-
Aspartam - 3000 mg/kg
-
Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 5000 mg/kg
-
Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu - 100 mg/kg
-
Sucraloza (Trichlorogalactosucroza) - 580 mg/kg
Conform Normei din 14 mai 2003 cu privire la natura, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman, pudra de cacao cu continut redus de grasime reprezinta „pudra de cacao care contine maximum 20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata”.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de pudra de cacao cu continut redus de grasime poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Insomnii
Consumul de pudra de cacao cu continut redus de grasime nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
-
Miez obtinut din fructele arborelui Juglans regia.
Miezul de nuca contine grasimi (52,0-77,5%), substante proteice (12-25%) din grupa globulinelor, saruri minerale (cupru si zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E (tocoferol), F, P.
Valoarea energetica: 700 kcal la 100 g.
Datorita substantelor pe care le contine, nuca are urmatoarele beneficii asupra organismului:
-
regleaza nivelul colesterolului in sange si tensiunea arteriale
-
intareste vasele de singe si previne deteriorarea acestora
-
inlatura efectele grasimilor saturate din dieta
-
reduce riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%
-
reduce durerile
-
trateaza constipatia
-
combate infectiile urinare
-
reprezinta un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice
-
mentine tonusul al musculaturii netede
-
trateaza sterilitatea si impotenta
-
stimuleaza memoria
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Atentie, poate avea efect laxativ, mai ales prajit.
Citeste mai mult
Descriere:
Coacazele negre fac parte din categoria fructelor de padure.
Principala componenta a coacazelor negre este retinolul, apoi vitamina E, vitamina C si rutin. Contine si vitamina A, vitaminele B1, B2, B5, B6.
Coacazele negre deshidratate se obtin prin uscarea coacazelor negre proaspete, fie natural, fie cu ajutorul unui deshidrator sau al cuptorului.
Reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti, vitamine si fibre, ideale pentru consum ca atare sau in diverse preparate.
Valorile nutritionale pentru 100 g de coacaze negre deshidratate sunt aproximative si pot varia in functie de metoda de deshidratare si daca au zahar adaugat:
Calorii: 250-300 kcal
Carbohidrati: 60-75 g
Zaharuri: 50-65 g (mai mare daca sunt indulcite)
Proteine: 2-4 g
Grasimi: 0.5-1 g
Fibre: 5-10 g
Calciu: 30-50 mg
Magneziu: 20-40 mg
Potasiu: 300-400 mg
Fier: 1-2 mg
Vitamina C: 2-5 mg (se reduce fata de fructul proaspat)
Antioxidanti: ridicati, dar mai scazuti decat in coacazele proaspete
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de coacaze negre deshidratate nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata.
Se recomanda insa consumul cu moderatie, mai ales daca sunt indulcite suplimentar.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.