Budinca gata preparata cu vanilie bourbon, cu o textura cremoasa si gust bogat. Noul desert de la Dr. Oetker contine 40g de proteine per pahar si nu are zahar adaugat, fiind potrivit pentru un stil de viata activ sau o dieta bogata in proteine.
Acest produs contine 12 ingrediente dintre care 8 ingrediente sunt considerate sigure, 3 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 1 ingredient prezinta risc mare de dauna.
, ingredient cu risc de dauna ridicat, are functia de indulcitor. Este de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza, depinzand de concentratia utilizata. De obicei, este folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina. Acest controversat indulcitor a fost utilizat in USA pana in anul 1970, dupa care a fost interzis. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Institutul American de Cercetari al Cancerului a incadrat acest ingredient in grupa 3 ca agent cancerigen.
ingredient cu risc mediu de dauna, este un indulcitor chimic. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica. Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.
ingredient cu risc mediu de dauna, care este un polizaharid natural extras din alga Chondrus crispus. Determina asimilarea lenta a mineralelor, fiind laxativ cand se consuma in cantitati mari. S-a demonstrat ca poate produce ulcer si cancer. Nu se recomanda consumul frecvent. Face parte din categoria E-urilor periculoase.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Laptele degresat este laptele care trece printr-un procedeu ce separa grasimea. Rezultatul se obtine prin centrifugarea laptelui, grasimea ridicandu-se la suprafata si fiind eliminata.
100 de g de lapte degresat contine:
apa – 90 g;
proteine – 3,6 g;
lipide – 0,2 g;
colesterol – 2 mg;
glucide: 5,3 g;
calciu – 122 mg;
sodiu – 52 mg;
potasiu – 150 mg;
fosfor – 97 mg;
fier, zinc;
vitamine – D,B1, B2, B3;
acid folic - 5µ;
energie – 36 kcal.
Beneficii:
-
protejeaza de cancer de colon
-
previne osteoporoza
Laptele degresat este recomandat persoanelor care tin o cura de slabire.
Nu contine grasime si are foarte putin colesterol, dar pastreaza in acelasi timp toate celelalte substante nutritive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lapte degresat poate cauza:
Consumul de lapte degresat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata.
Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Laptele contine toti cei 9 aminoacizi esentiali unei alimentatii sanatoase.
Proteinele din lapte se impart in 2 grupe principale:
-
Proteine din zer (care se digera repede) – 18% din totalul proteic; folosite inainte si dupa efort fizic pentru a repara mai repede tesutul muscular si pentru a da energie;
-
Cazeina (se digera mai greu – pana la 7 ore) – se regaseste in cea mai mare cantitate (aproximativ 82%) si contine si fosfor; ajuta la repararea tesutului muscular (folosita cel mai des peste noapte).
Restul proteinelor din lapte se regasesc sub forma de enzime, inclusiv lipaze si fosfataze, cat si proteaze.
Conform Codex Alimentarius, proteina din lapte se regaseste in categoria 12.10 Produse proteice din alte surse decat boabele de soia: proteina din lapte, proteina din cereale si proteina din analogi sau inlocuitori vegetali pentru produsele standard, precum carne, peste sau lapte.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de proteine din lapte poate cauza:
-
Reactii alergice (intoleranta)
-
Probleme la nivel digestiv
Consumul de proteine din lapte nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
-
reprezinta grasimea din laptele integral.
Dupa ce este separata de lapte, este omogenizata in asa fel incat grasimea sa fie distribuita uniform.
Frisca este bogata in vitamina A si calciu.
Atunci cand grasimea este proaspata, o numim frisca lichida. Odata supusa unui process de fermentatie, aceasta devine smantana fermentata, acrisoara.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Contine grasimi saturate, daunatoare siluete, dar si inimii.
Citeste mai mult
Descriere:
Amidonul din tapioca este produs din radacina plantei Cassava, unul dintre marile sale beneficii constand in faptul ca nu contine gluten.
Tapioca prezinta urmatoarele valori nutritionale (100 g):
-
358 calorii
-
88 g de carbohidrati
-
1 mg de magneziu
-
1,58 mg de fier
-
0 proteine
Conform Codex Alimentarius, amidonul din tapioca se regaseste in categoria 06.0 Cereale si produse din cerale derivate din grane, radacini si tuberculi, leguminoase si miez de palmier, grupa 06.2 Fainuri si amidonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.2 Amidonuri: amidonul este un polimer de glucoza care apare in forma granulara in diferite specii de plante, in special seminte (cereale, porumb, grau, orez, fasole, mazare) si tuberculi (tapioca, cartofi).
Acesta poate contine:
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de amidon modificat din tapioca poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Deficiente nutritionale
-
Crestere in greutate
-
Otravire cu cianida (in urma neprelucrarii corespunzatoare a plantei Cassava)
Consumul de amidon tapioca nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Aroma de vanilie se obtine din pastaile de vanilie dupa procesul de „tratare” a acestora.
Aroma naturala este aroma compusa numai din substante aromatice naturale si/sau concentrate aromatice naturale care pot fi dizolvate in solventi sau depuse pe suport solid cu/sau adaos de emulgatori naturali.
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
-
“care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
-
compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.
Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.
Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.
Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.
Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome poate cauza:
-
Inrautatirea astmului
-
Reactii alergice
-
Cancer
-
Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: agent de ingrosare
Descriere:
Caragenanul este un polizaharid natural, fiind extras din alga Chondrus crispus, muschi irlandez, specie de alge rosii creste din belsug de-a lungul coastelor stancoase a Atlanticului de Nord din America si Europa.
Este frecvent utilizat ca substanta de ingrosare si stabilizator in produse lactate, cum ar fi inghetata si alimentele procesate, inclusiv carnea pentru masa de pranz.
Acesta poate fi, de asemenea, utilizat ca substanta de ingrosare in procesul de imprimare a panzeturilor si pentru limpezirea berii sau a vinului.
Conform Codex Alimentarius, caragenanul poate fi folosit ca emulgator, substanta suport, stabilizator, agent de gelificare, agent de ingrosare, emulgator si umectant. In Codex Alimentarius are numarul E407 sau E406b – caragenan. Face parte din categoria E-urilor periculoase.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 407 – Caragenan.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de caragenan poate cauza:
- Reactii alergice
- Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree, balonare, flatulenta)
- Toxicitate la nivelul organelor
Consumul de caragenan nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
De stiut:
- Caragenanii cu lant scurt (caragenan degradat) pot produce perforarea intestinului si nu sunt permisi in alimente.
- La animalele de laborator (sobolani) produce cancer de colon, fiind imunosupresor.
- Determina asimilarea lenta a mineralelor, fiind un laxativ cand se consuma in cantitati mari.
- S-a demonstrat ca produce ulcer si cancer.
- Nu se recomanda consumul frecvent.
- Concentratiile ridicate produc flatulenta si balonare in urma fermentarii de catre microflora intestinala (similar cu toate polizaharidele digerabile).
Citeste mai mult
Sinonime: E952; ACID CICLAMIC SI SARURILE SALE DE NA SI CA (CICLAMAT DE SODIU, CICLAMAT DE CALCIU)
Functii: indulcitor
Descriere:
-
edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial, fara valoare calorica.
Ciclamatul de sodiu este un indulcitor artificial, de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza, depinzand de concentratia utilizata. Este de obicei folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina.
Acest controversat indulcitor a fost utilizat in USA pana in anul 1970, dupa care a fost interzis.
Doza zilnica admisa: 11 mg/ kg corp, exprimata in acid ciclamic.
In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E952 si face parte din categoria E-urilor periculoase.
Reactii adverse:
- Cancer:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
Studiile pe animale au indicat ca produce cancer si afecteaza glandele genitale masculine (testiculele), amplificand potenta altor substante cancerigene.
-
Institutul American de Cercetari al Cancerului a incadrat acest ingredient in grupa 3 ca agent cancerigen.
-
Efecte adverse: tumori maligne ale vezicii urinare la animalele de laborator, oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei si cancere de creier.
Citeste mai mult
Sinonime: E 950; ACESULFAM DE POTASIU
Functii: indulcitor chimic
Descriere:
-
Edulcorant intens si potentiator de aroma
-
Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica.
-
In Codex Alimentarius are numarul E950 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
-
Doza maxima zilnica pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
FDA (Food and Drugs Administration) a analizat acest ingredient si a permis utilizarea acestuia ca aditiv alimentar.
Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.
-
Determina stres metabolic
-
Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
-
Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.
Citeste mai mult
Sinonime: E954
Functii: indulcitor sintetic
Descriere:
-
indulcitor
-
nu contine calorii
-
este de aproximativ 300 ori mai dulce decat zaharul.
Puterea de indulcire a 10 mg de zaharina este echivalenta cu 5.5 grame zahar.
Este folosit cu succes in dulciuri, bauturi, cockteluri, compoturi, muraturi.
Doza recomandata pentru consumul zilnic este de cca 2,5 mg/kg corp pana la 5 mg/kg corp.
In Codus Alimenatarius acest ingredient are numarul E954 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea zaharinei sodice in mancare.
Joint FAO/WHO Expert Committee condidera ca folosirea lui acestui ingredient in mancare nu prezinta riscuri.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (care a intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar (E 954).
Desi Zaharina sodica a fost suspectata a fi cancerigena, National Toxicology Program (NTP) a sters, in 1998, acest ingredient de pe lista cu compusi cancerigeni.
In anul 2004 Enviromental Protection Agency (EPA) a eliminat zaharina si sarurile ei de pe lista constituentilor periculosi. In decembrie 2010 EPA a declarat ca zaharina nu mai prezinta un potential pericol pentru sanatatea umana.
Citeste mai mult
Functii: colorant
Descriere:
Beta carotenul este un tip de pigment ce se gaseste in plante, mai ales in morcovi si in legumele colorate.
Carotenii sunt produsi ca izomeri, constand dintr-o serie de compusi chimic identici, dar diferiti steric.
Studiile bazate pe subiecti au relevat faptul ca persoanele care consuma de cel putin 4 ori pe zi fructe si legume bogate in beta-caroten isi reduc riscul de aparitie a bolilor de inima si a cancerului.
In organism, beta-carotenul este convertit in vitamina A (retinol).
Retinolul are urmatoarele proprietati:
-
imbunatateste vederea
-
intareste sistemul imunitar
-
contribuie la o piele sanatoasa
-
intarireste membranele musculare.
In Codus Alimentarius, acest ingredient are denumirea de E160a.
Colorant alimentar, insolubil in apa ale carui nuante variaza de la galben la oranj, depinzand de solventul utilizat pentru extractie.
Doza zilnica:
Face parte din categoria "E-uri suspecte".
Reactii adverse:
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
-
Concentratii mai mari pot duce la o culoare galbena a pielii. Carotenul este o sursa de vitamina A(retinol), concentratiile marite pot provoca simptome ale toxicitatii vitaminei A.
-
Studiile au sugerat ca dozele mari de beta-caroten pot ajuta in scaderea sensibilitatii la radiatiile solare.
Citeste mai mult
Functii: Antioxidant, stabilizator, emulgator, sare de topire
Descriere:
Fosfatul de sodiu este un antioxidant natural mineral.
Fosfatul este folosit in productia alimentelor pentru ca:
-
determina cresterea capacitatii de retinere a apei de catre carne si alte alimente
-
are actiune emulsionanta
-
are actiune de protectie a grasimilor fata de rancezire si de stabilizare a culorii carnii
-
are actiune protectoare asupra refrigerarii si congelarii
-
reduce pierderea de suc celular
Face parte din categoria E-urilor suspecte.
Fosfatii de sodiu sunt:
E 339(i) - Fosfat monosodic
E 339(ii) - Fosfat disodic
E 339(iii) - Fosfat trisodic.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor "suspecte" se numara:
-
alergiile
-
dereglarile hormonale
-
tulburarile hepatice
-
bolile intestinale si ale ficatului
-
tulburarile hepato-biliare
-
tulburari ale tubului digestive
-
tulburarile nervoase
-
cresterea nivelului de colesterol.
Citeste mai mult
Sinonime: E471
Functii: emulgator
Descriere:
Mono si digliceridele sunt acizi grasi derivati din triglicerine (ester provenit din glicerol si 3 acizi grasi), care reprezinta componenta principala a grasimilor animale si a uleiurilor vegetale.
Mono si digliceridele sunt folosite pe post de emulgatori (stabilizatori ai emulsiei), dar ajuta si la prelungirea duratei de viata a produselor. Acestea provin, in general, din pielea sau oasele animalelor, dar pot fi derivate si din surse vegetale, precum soia sau canola.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), emulgatorul mono- si digliceridele ale acizilor grasi poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 471 - Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de mono si digliceride (care contin grasimi trans) poate cauza:
- Boli cardiovasculare
- Crestere in greutate
Consumul de mono si digliceride nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.