de Elena-Alina Constantinescu 16 Sep 2014
Tags:
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, zaharul este mult mai periculos decat sarea in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare. Specialistii sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.
Un nou studiu da peste cap tot ceea ce stiai despre bolile cardiovasculare: se pare ca nu sarea, ci zaharul este adevaratul inimic al sanatatii.
Cercetatorii din New York si Kansas au realizat un studiu la care au participat 8.670 de francezi adulti si au demonstrat ca nu exista nici o legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala, informeaza Mediafax.
Mai multe studii realizate pe scara larga au sugerat ca zaharul si nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Specialistii sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.
Astfel, populatia trebuie avertizata sa reduca aportul de zahar pentru controlarea tensiunii arteriale.
De ce zaharul este mai periculos decat sarea?
Explicatia este urmatoarea: nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale. Din cauza unei cantitati mari de zahar organismul produce mai multa insulina, un hormon care poate duce, de asemenea, la o crestere a ritmului cardiac.
Astfel, cu cat vei consuma mai mult zahar cu atat vei avea o tensiune arteriala mai ridicata. Iar daca nu este controlata, pot sa dezvolti afectiuni la nivelul inimii.
Totodata, expertii in nutritie spun ca este important sa consumam mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25%, noteaza sursa citata.
Unii cercetatori contrazic parerile specialistilor americani care spun ca o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace.
" O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate si bogate in zaharuri, crescand astfel riscul de diabet, obezitate si boli cardiovasculare", spune DiNicolantonio.
Riscurile ridicate ale consumului de zahar asupra sanatatii au fost subestimate. "Stim ca zaharul nu contine niciun nutrient si avem tot mai multe dovezi ca este un factor de risc pentru multe maladii", spune medicul cardiolog Aseem Malhotra.
In Marea Britanie un adult consuma, in medie, 15 lingurite de zahar, din cauza cantitatilor importante care se gasesc in sucurile de fructe, musli, iaurturi, sandvisuri si mancaruri semipreparate.
Este necesar sa cunoasteti ca glucoza, zaharoza, lactoza, fructoza, maltoza, siropul de malt, melasa si dextroza sunt toate denumiri de zaharuri. Si, dupa cum bine stiti, zaharurile favorizeaza obezitatea si diabetul.
Atfel, potritivit nutritionistilor britanici, femeile ar trebui sa consume maximum sase lingurite de zahar, iar barbatii sapte-opt lingurite, zilnic.
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]