de Alege Sanatos 21 Oct 2014
Tags:
Cancerul este principala cauza a mortii la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) prezinta 10 metode prin care aceasta - boala a secolului - poate fi prevenita.
Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. Romania se claseaza, in prezent, pe locul al zecelea in randul tarilor europene care se confrunta cu aceasta boala.
Simptomele bolii depind de tesutul afectat sau de localizarea tumorii primare si de marimea acesteia, de stadiul bolii si de prezenta sau absenta metastazelor.
Metodele de diagnostic pentru diagnosticul tumorilor - fie ele canceroase sau nu- sunt in special imagistice (ecografia, tomografia, RMN, etc), dar pentru un diagnostic corect este necesara examinarea tesutului afectat, examenul microscopic confirmand si precizand natura cancerului.
Expertii spun ca poate fi vindecat daca e depistat in stadii incipiente, astfel, daca este diagnosticat in stadiul 0 sau 1, rata de supravietuire este de 98%. Din pacate, in Romania, 80% din cazurile depistate sunt in stadiile 3 si 4, ceea ce reduce considerabil rata de supravietuire.
Iata 10 sfaturi de la specialisti pentru a preveni aparitia cancerului:
1. Nu fumati.
2. Fiti activi din punct de vedere fizic. Limitati timpul petrecut pe scaun sau canapea.
3. Asigurati-va ca greutatea corporala este una normala.
4. Urmati o dieta sanatoasa bazate pe cereale integrale (grâu, orez, porumb), legume (rosii, varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida) si fructe (struguri, grepfrut, macese, etc).
Limitati consumul de alimente hipercalorice (bogate in zaharuri sau grasimi) şi evitarea bauturilor cu zaharuri multe
De asemenea, reduce consumul de carne şi alimente sarate. Potrivit noilor studii, persoanele care consuma multa carne rosie si procesata au un risc mai mare de a se imbolnavi de cancer pulmonar si colorectal.
5. Consumati alcool cu moderatie.
6. Vara, evitati expunerea prelungita la soare. Nu uitati sa folositi creme de protectie solara. Purtati palarie si ochelari de soare.
7. La locul de munca, protejati-va de substantele care ar putea cauza cancerul folosind masurile de securitate impuse.
8. Alaptatul reduce riscul de cancer.
9. Copiii dumneavoastra trebuie sa participe la programele de vaccinare pentru hepatita B (pentru nou-nascuti) si virusul Papiloma uman (HPV), pentru fete.
10. Participati la programele destinate depistarii precoce a cancerului cu ajutorul tehnologiilor imagistice.
Surse: suntfericita.ro, wikipedia.org
Spune-ne opinia ta despre
"Cum sa previi cancerul? Top 10 sfaturi utile"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce beneficii aduce sarea de mare organismului
In general tindem sa consumam la masa multa sare, sare de masa obisnuita, fara iod. O alternativa mai sanatoasa pe care puteti sa o incercati este sarea de mare. Este considerata mai buna de medicii specialisti, mai ales pentru ca are o procesare redusa si contine minerale naturale. [detalii]
6 roluri ale salivei in digestia alimentelor
Alaturi de gura, un alt ``ingredient`` critic pentru digestie este saliva. [detalii]
Proteine animale vs. Proteine vegetale. Tu ce alegi?
Pentru a functiona in mod normal, organismul nostru are nevoie, pe langa vitamine si minerale, si de proteine. Din fericire, atat animalele, cat si plantele produc proteine din aminoacizi. Este alegerea ta pe care vrei sa le consumi. [detalii]
Drojdia inactiva. In ce preparate poti sa o folosesti
Drojdia inactiva este un ingredient nu foarte cunoscut in bucataria romaneasca, insa il poti gasi cu usurinta in magazinele de tip plafar si nu numai, sub forma de pudra sau fulgi. [detalii]
Sanatatea organismului nostru. Este bine sa consumam suplimente alimentare?
Pentru o sanatate puternica si o imunitate de fier, oamenii se straduiesc cat de mult pot sa manance alimente mai naturale, mai usoare si sa evite alcoolul si tutunul. Insa sa fie chiar asa si in practica? [detalii]