de Elena-Alina Constantinescu 16 Oct 2014
Tags:
Aluminiul se adauga sau se foloseste in aproape tot ce mancam, bem, injectam sau absorbim. Expunerea la aluminiu este foarte ridicata, din cauza numeroaselor alimente si produse de ingrijire a pielii care contin un procent mare din acest element chimic.
Aluminiul se ascunde in cosmetice, medicamente, bauturi acidulate, bauturi pe baza de malt, vinuri, chiar si in ustensilele de bucatarie. De asemenea, el este folosit ca aditiv, ca agent de conservare, colorant, agent de dospire, etc.
Se acumuleaza in creier si poate favoriza aparitia maladiei Alzheimer, sustine profesorul Christopher Exley, de la Universitatea Keele.
Cosmeticele, antiperspirantele, deodorantele, pudra de talc, pasta de dinti, crema de protectie solara contin aluminiu, precum si medicamentele, cum ar fi aspirina, si vaccinurile.
"In apa se pune sulfat de aluminiu ca sa fie mai limpede. Toate alimentele care au nevoie de aditivi - cum ar fi prajiturile si biscuitii - contin aluminiu. Bomboanele au coloranti alimentari. Mai gasim aluminiu in ceai, cacao si in bauturile pa baza de malt, in unele vinuri si in bauturile gazoase, ca si in majoritatea alimentelor prelucrate", spune Chris Exley, profesor la Universitatea Keele.
Astel, in urma cercetarilor efectuate, acumularea de aluminiu in corp creste riscurile de dezvoltare a bolii Alzheimer, dar si a altor boli neurologice, cum ar fi Parkinson si scleroza in placi.
Alzheimer este o boala degenerativa care se manifesta prin pierderea treptata a memoriei si declin mintal. Aceasta boala afecteaza memoria, inteligenta, limbajul si comportamentul.
"Cand cantitatea de aluminiu consumata depaseste capacitatea corpului de a o ingera, excesul se depune in diferite tesuturi, inclusiv in nervi, creier, oase, ficat, inima, splina si muschi. Noi il numim asasinul tacut pentru ca se strecoara in corp si apoi in oase si creier'", adauga expertul.
Sursa: Agerpres
Pentru o sanatate puternica si o imunitate de fier, oamenii se straduiesc cat de mult pot sa manance alimente mai naturale, mai usoare si sa evite alcoolul si tutunul. Insa sa fie chiar asa si in practica? [detalii]
Un meniu zilnic sanatos trebuie sa fie usor, alcatuit din produse proaspete si naturale care se regasesc in toate coloanele piramidei alimentare. [detalii]
Recrutarea angajatilor a devenit in 2017 o mare provocare pentru cei mai multi angajatori, iar problema pleaca inca de la nivelul de baza: unde ii gasim, cum stim ca se potrivesc domeniului nostru de activitate si cum eficientizam procesul de recrutare? [detalii]
Persoanele care petrec mult timp uitandu-se in jos la dispozitivele lor tehnologice (telefoane mobile, tablete, laptop-uri) au un risc crescut de a suferi de dureri de gat. [detalii]
Parintii trebuie sa aleaga intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale. Mai mult, nu este indicat sa cumpere jucarii cu piese mici pentru copiii sub varsta de 3 ani, acestia avand tendinta de a baga in gura jucariile, iar piesele de mici dimensiuni prezinta un risc de sufocare. [detalii]