de Raluca Garbea 28 Aug 2019
Tags:
Anemia este o afectiune care se caracterizeaza prin scaderea hemoglobinei (Hb) si a hematocritului (Ht).
Aceasta boala este provocata in general de deficitul de fier, fie din cauza unei alimentatii sarace in acest oligoelement, fie din cauza unor pierderi (sangerari). Insa, nu doar deficienta de fier este responsabila pentru aparitia anemiei, ci si deficitul de vitamina B12 si de acid folic.
Oricare ar fi cauza, anemia trebuie tratata cu seriozitate, sub atenta indrumare a medicului.
Vom vedea in continuare care sunt alimentele care te ajuta sa tratezi anemia:
1) Spanac
Spanacul reprezinta o adevarata sursa de sanatate. Printre beneficiile consumului de spanac, se numara: protejarea creierului, reglarea tensiunii arteriale, reducerea inflamatiei, intarirea oaselor si imbunatatirea activitatii metabolice.
Valori nutritionale - Spanacul contine proteine, acid folic, niacina, acid pantotenic, piridoxina (B6), riboflavina, tiamina, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, sodiu, potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, betacaroten etc.
2) Avocado
Avocado este bogat in grasimi sanatoase, iar, potrivit unor studii, scade colesterolul cu aproximativ 22%.
Un singur avocado contine mai mult de jumatate din fibrele de care ai nevoie zilnic, ceea ce poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiace.
3) Dovleac
Dovleacul ofera minerale - calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier, cupru, mangan, vitamine - A, E, complexul B, proteine, acizi grasi esentiali.
4) Lapte de soia
O cana de lapte de soia contine 25-31% calciu, 11-30% vitamina D, 89-125 calorii, 5 g grasimi, 6-10 g lipide, 1-5 g zahar.
5) Piersici
O ceasca de piersici feliate (aproximativ 154 de grame) contine:
Piersicile reprezinta, de asemenea, o sursa importanta de vitamine - C, A, E si K - printre alti nutrienti.
Sursa foto: pexels.com
Germenii se numara printre cele mai vechi tipuri de alimente. [detalii]
Painea este, fara doar si poate, un aliment preferat de romani. Indiferent de forma, gust sau ingrediente, este consumata destul de des, cam la fiecare masa. Si este delicioasa! [detalii]
Nucile fac parte din alimentele sanatoase, pe care trebuie sa le consumam mai des. Pot fi folosite atat in prajituri sau alte preparate, dar le puteti manca si simplu, ca gustare intre mese. [detalii]
Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]
Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]