de Elena-Alina Constantinescu 29 Ian 2015
Tags:
Numeroase studii au aratat ca micul dejun ajuta la buna functionare a metabolismului. Ce se intampla daca sari peste micul dejun mai multe zile din saptamana?
Nutritionistii spun ca un mic dejun copios reduce probabilitatea de a simti nevoia unei gustari in timpul zilei, miscorand riscul de obezitate. Mai mult decat atat, spun specialistii in nutritie, contribuie la scaderea nivelului de insulina si glucoza din organism, prevenind diabetul si reducand riscul de boli cardiace.
"Studiile arata ca masa principala a zilei, micul dejun, lipseste la jumatate dintre romani. Or, este bine de stiut ca un mic dejun sanatos ne da energie, iar lipsa acestuia ne va face sa mancam de doua ori mai mult la pranz sau seara. Sa nu creada cineva ca daca renunta la micul dejun slabeste, nici vorba de asa ceva, din contra, exista riscul de ingrasare", a explicat profesorul Nicolae Hancu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.
Prima masa a diminetii trebuie sa contina fructe, nuci si seminte, cereale integrale, lactate. Ce se intampla daca renunti regulat la micul dejun?
Potrivit unui studiu recent publicat in Marea Britanie, persoanele care renunta la micul dejun de trei ori pe saptamana risca sa consume 252 de calorii suplimentare pe parcursul zilelor respective si sa se ingrase aproximativ 13 kilograme intr-un singur an.
Renuntarea la prima masa a zilei mareste nevoia organismului de a consuma alimente nesanatoase pe parcursul zilei.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.000 de adulti. 45% dintre persoanele care sar peste micul dejun recunosc ca li se face foame la jumatatea diminetii, 30% dintre ele se plang ca sunt obosite si ca le lipseste energia, iar 14% dintre respondenti spun ca lipsa micului dejun ii face sa se simta morocanosi.
Mai mult decat atat, micul dejun influenteaza alegerile culinare pentru restul zilei. Coordonatoarea studiului, Azmina Govindji, este de parere ca lipsa micului dejun determina o scadere a glicemiei, incurajand consumul de alimente nesanatoase, bogate in glucide.
Un astfel de comportament alimentar duce la un consum suplimentar de 252 de calorii in fiecare zi - 91.980 de calorii in fiecare an.
Sursa: Mediafax
Foto: www.sheknows.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]