de Elena-Alina Constantinescu 15 Sep 2016
Tags:
Un aport crescut de grasimi animale a fost asociat cu un risc crescut de cancer. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Louvain (Belgia), este o stransa legatura intre cancer si lipide. Astfel, conform cercetatorior belgieni, pentru a preveni cancerul trebuie sa adoptam o dieta saraca in grasimi.
Grasimile din dieta joaca un rol important in aparitia bolilor cronice. Cu cat mai mult ne indreptam spre alimentele procesate, cu atat mai repede ne imbolnavim.
Dupa studii indelungate, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca pe langa, zahar, tumorile se hranescu cu lipide. Astfel, in urma analizarii celulelor canceroase timp de 4 ani, au reusit sa reproduca in laborator aciditatea lor, observand reactiile chime care se produc in interiorul acestora. Descoperirea, publicata in revista Cell Metabolism, sugereaza faptul ca lipidele furnizeaza energia necesara cresterii celulare.
Asadar, cu cat creste mai mult o tumoare, cu atat mai mult se acidifica si devine mai dependenta de lipide ca sursa energetica.
Un compus special, care pare sa joace un rol major in acest context este acidul arahidonic, gasit in principal in carnea rosie grasa. S-a demonstrat ca acesta stimuleaza cresterea cancerului si faciliteaza raspandirea acestuia in corp, iar unele dovezi sugereaza ca distruge sistemul imunitar.
In contrast, acizii grasi omega-3, gasiti in pestele gras precum somonul si macroul si in alte cateva alimente, inclusiv seminte de in si nuci, sunt considerati a avea un efect protector impotriva cancerului.
Organismul are nevoie de acesti acizi pe care nu le poate produce singur si ca atare trebuie sa le luam din alimentatie.
Mai mult, exista o relatie inversa intre riscul de cancer si consumul de alimente bogate in vitamina A si carotenoizi. Carotenoizii sunt pigmenti care dau fructelor si legumelor culoarea specifica.
Cei mai puternici carotenoizi sunt betacarotenul, licopenul, luteina si zeaxantina. Efectul protector al acestor nutrienti s-a dovedit a fi deosebit de puternic pentru cancerul pulmonar, gastrointestinal, de pancreas, prostata, piele.
Surse: Agerpres.ro, suntfericita.manager.ro
Foto: pixabay.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]