de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2015
Tags:
Oboseala, tonusul scazut, lipsa puterii de concentrare, nervozitatea, insomnia, senzatie de ameteala si slabiciune in tot corpul sunt semnele specifice asteniei de primavara. Pentru a combate aceste stari neplacute, dr. Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic Judetean "Sfantul Spiridon" din Iasi recomanda o alimentatie corespunzatoare, cura de vitamine, odihna corespunzatoare, corelata cu miscare in aer liber.
Astenia de primavara se manifesta in primul rand prin lipsa de energie sau slabiciune in tot corpul. Aceasta stare se poate asocia si cu lipsa poftei de mancare.
Starea de oboseala pe care o resimtim este cauzata de imunitatea scazuta, iar specialistii spun ca afectiunea este mai des intalnita in randul femeilor. Toate acestea se datoreaza efortului organismului de a se adapta la variatiile de temperatura.
In cele ce urmeaza, iata 5 sfaturi pentru a combate astenia de primavara:
1. Alimentatia joaca un rol important in combaterea acestei stari. Opteaza pentru o dieta echilibrata, bogata in vitamine, minerale si fibre. Este important sa incluzi in meniul tau verdeturile de sezon (urzici, loboda, stevie, spanac, ceapa verde, leurda etc).
"Puteti opta pentru un aport crescut de vitamine in lunile care contin in nume litera "r", cum ar fi ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie, cu mentiunea ca acestea nu inlocuiesc ci doar completeaza o alimentatie variata ce include salate, fructe si legume. Vitaminele A si C cresc rezistenta organismului la infectii, iar vitamina B12 si preparatele de fier combat anemia. Verdeturile de sezon sunt utile in aceasta perioada, iar salata verde, urzicile si spanacul fac minuni pentru cei afectati de astenie. Alte alimente utile sunt fructele, intrucat cele cu un continut bogat in vitamina C, precum sunt merele, citricele, macesele, contribuie cu succes la reducerea starilor de oboseala cronica iar drojdia de bere ajuta la refacerea formei fizice si psihice datorita complexului de vitamine B", a declarat pentru Agerpres dr. Ciuhodaru.
2. Faceti cat mai multa miscare. Activitatea fizica alunga neplacutele senzatii specifice oboselii. Exercitiile de fitness sau aerobic, plimbarile in aer liber, cu rolele sau bicicleta pot ajuta la fortificarea organismului. Este important sa ne expunem cat mai mult la lumina naturala.
3. O alta recomandare este sa consumi cat mai multe lichide. Bea ceaiuri din plante medicinale (de sunatoare, salvie, cimbrisor, macese, paducel, etc) si sucuri naturale de fructe si legume pentru revitalizarea organismului.
4. Seara, inainte de culcare, se recomanda bai calde in care se toarna uleiuri esentiale de lavanda, iasomie, menta, trandafir.
5. Pentru a trece cu bine peste aceasta perioada din an apeleaza cu incredere la produsele apicole (miere, polen, propolis, laptisor de matca). Prin continutul de antioxidanti, combat cu succes virusurile de sezon.
Sursa foto: pixabay.com
Pielea corpului trebuie ingrijita corespunzator, insa foarte multe persoane tind sa o neglijeze. [detalii]
Uneori se intampla ca atunci cand intram in casa dupa o zi de munca sa fim intampinati de un miros nu prea placut. Poate fi de la gunoiul pe care nu l-am aruncat la timp, de la alimentele din frigider care s-au stricat sau pur si simplu de afara. [detalii]
Gasirea echilibrului interior este una dintre cele mai mari provocari ale secolului in care traim. Te simti bombardat de informatii, tehnologia din jurul tau te copleseste, iar lucrurile simple, de care te bucurai alta data parca nu mai exista? [detalii]
Indiferent de felul in care va place sa gatiti, este bine sa aveti la indemana cateva tipuri de produse naturale care sa va usureze munca din bucatarie. [detalii]
Telefonul mobil inteligent si internetul ne-au schimbat viata. Si desi este destul de greu sa nu exageram cu utilizarea lor, ne sunt la indemana si ne-au usurat, cu adevarat, activitatile zilnice. [detalii]