de Alege Sanatos 25 Ian 2023
Tags:
Ginkgo biloba este o specie de arbore originar din China, frunzele si semintele sale fiind utilizate in medicina traditionala chineza.
Suplimentele alimentare cu ginkgo biloba sunt obtinute din frunzele acestui arbore. Acestea sunt disponibile in farmacii si magazine naturiste sub forma de capsule, comprimate, extract sau ceai.
Descopera ce efecte pozitive poate avea aceasta planta asupra organismului!
1. Are proprietati antioxidante si antiinflamatorii
Atat inflamatia cronica, cat si stresul oxidativ produs de radicalii liberi se asociaza cu aparitia afectiunilor cronice (cum ar fi boli cardiovasculare si cancer). Ginkgo biloba contine flavonoide si terpenoizi, compusi antioxidanti si antiinflamatori, care neutralizeaza radicalii liberi si scad inflamatia in organism (1).
2. Poate imbunatati functia cognitiva
Unul dintre cele mai importante beneficii ale ginkgo biloba este faptul ca poate imbunatati memoria si performanta intelectuala in cazul pacientilor cu dementa sau boala Alzheimer. De asemenea, ar putea ajuta la imbunatatirea abilitatilor sociale si capacitatii de a realiza sarcini de zi cu zi. Efectele s-au observat in urma administrarii pe termen lung (22-24 de saptamani). Totusi, nu ar imbunatati memoria la persoanele sanatoase (1, 2).
3. Imbunatateste circulatia sangvina
Administrarea suplimentelor cu ginkgo biloba are efecte imediate de stimulare a circulatiei sangvine. Aceasta s-a asociat cu cresterea nivelului de oxid nitric, un compus care dilata vasele de sange. In plus, datorita compusilor antioxidanti si antiinflamatori, ar putea proteja sanatatea inimii (1).
4. Poate ameliora anxietatea si depresia
Unele studii au demonstrat ca suplimentele alimentare cu extract de ginkgo biloba reduc simptomele de anxietate generalizata. Totusi, acestea nu trebuie administrate fara acordul medicului, deoarece pot interactiona cu unele medicamente pentru anxietate (2).
In ceea ce priveste depresia, s-a observat ca tratamentul antidepresiv este mai eficient atunci cand este asociat cu un supliment pe baza de ginkgo biloba (1).
5. Poate sustine functia vizuala
Unele studii sugereaza faptul ca ginkgo biloba ar imbunatati vederea la persoanele cu degenerescenta maculara legata de varsta sau glaucom. Efectele s-ar datora faptului ca aceasta planta creste fluxul sangvin la nivel ocular. Desi rezultatele cercetarilor sunt contradictorii, acestea sunt promitatoare (1).
Nu se stie inca daca planta ar avea efecte preventive la persoanele fara afectiuni oculare. De asemenea, sunt necesare mai multe studii pentru a afla daca ginkgo biloba poate sa incetineasca progresia acestor afectiuni (1).
6. Poate reduce disfunctia sexuala
Ginkgo biloba poate imbunatati circulatia sangelui la nivelul organelor genitale, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea libidoului si ameliorarea disfunctiei erectile. Totusi, rezultatele studiilor sunt inca neconcludente (1).
7. Poate ameliora sindromul premenstrual
Sindromul premenstrual reprezinta o serie de simptome care apar cu 1-2 saptamani inainte de aparitia menstruatiei, cum ar fi balonare, schimbari de dispozitie, dureri de cap. Suplimentele cu ginkgo biloba ar putea ameliora cu pana la 23% atat manifestarile psihoemotionale, cat si pe cele fizice ale sindromului premenstrual (1).
Prin urmare, ginkgo biloba poate avea numeroase beneficii pentru sanatate. Daca urmezi un tratament medicamentos, intreaba medicul inainte sa iei un supliment alimentar – acesta poate interactiona cu medicatia. De asemenea, nu uita ca niciun supliment alimentar nu inlocuieste un stil de viata sanatos.
Referinte:
1. Hill, Ansley. “12 Benefits of Ginkgo Biloba (plus Side Effects & Dosage).” Healthline, Healthline Media, 14 Dec. 2022, www.healthline.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefits. Accessed 23 Jan. 2023.
2. Nordqvist, Joseph. “Health Benefits of Gingko Biloba.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 18 Dec. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/263105. Accessed 23 Jan. 2023.
Spune-ne opinia ta despre
"Ginkgo biloba: 7 beneficii"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
5 informatii utile. Cum sa amenajezi un parc de fitness in aer liber?
Stilul de viata modern predispune la sedentarism, astfel ca miscarea a devenit o componenta importanta, care trebuie inclusa in programul zilnic. Multi au constientizat acest lucru si merg la sala sau fac sport cu regularitate, iar cei care ezita sa treaca la un stil de viata mai activ trebuie incurajati sa faca o astfel de schimbare. [detalii]
Alimentatia in boala hemoroidala
In cazul in care in urma unor investigatii amanuntite si in urma unor discutii purtate cu un medic proctolog, ai fost diagnosticat cu boala hemoroidala, este important sa stii ca nu esti singura persoana in aceasta situatie. De asemenea, este important sa stii ca hemoroizii, acele vene dilatate situate in peretele anusului si rectului, pot fi tratati intr-un mod mult mai usor atunci cand sunt depistati intr-o faza incipienta. [detalii]
Cum iti poti antrena intreaga musculatura a corpului: 5 sfaturi practice
Exista o multime de exercitii prin care poti antrena simultan cat mai multe grupe musculare. Aceste miscari specifice pot fi realizate cu greutate proprie, cu greutati individuale, sau cu ajutorul unor echipamente de lucru speciale, asa cum este aparatul de vaslit. [detalii]
5 solutii care ajuta la ameliorarea durerilor de ceafa
Durerea de ceafa este o problema foarte des intalnita. Aceasta poate avea numeroase cauze, care pot varia de la afectiuni severe (meningita, cancer si artrita reumatoida), la probleme mult mai usoare, asociate cu postura incorecta sau suprasolicitarea muschilor. [detalii]
7 cele mai frecvente probleme legate de sanatatea orala la copii
Majoritatea problemelor de sanatate orala care ii afecteaza pe copii sunt similare cu cele ale adultilor. Totusi, avand in vedere faptul ca dantura copiilor este in plina crestere si dezvoltare, exista si riscul ca ei sa dezvolte o patologie specifica. Iata care sunt cele mai frecvent intalnite probleme de sanatate orala la cei mici. [detalii]