Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Piramida alimentatiei sanatoase

de AlegeSanatos.ro 12 Iul 2012

Piramida alimentatiei sanatoase

Piramida alimentatiei sanatoase se bazeaza pe conceptul de echilibru intre cele 3 principii nutritive (proteine, zaharuri, grasimi), facand o delimitare clara intre alimentele ce pot fi consumate in cantitati mari fara a pune in pericol sanatatea, si alimentele ce trebuie evitate sau consumate in cantitati mici.

Dictonul “suntem ceea ce mancam” nu a fost niciodata mai adevarat avand in vedere oferta variata din punct de vedere alimentar, ce are tendinta inducerii in eroare a populatiei in ceea ce priveste notiunea de alimentatie sanatoasa.

Trebuie tinut cont de faptul ca piramida alimentelor se adreseaza persoanelor sanatoase, existand cateva exceptii (copiii, sportivii, femeile insarcinate) a caror nevoi speciale impun o alta conduita alimentara.

Interpretarea piramidei alimentare

Din punct de vedere al efectului pozitiv pe care diferitele alimente il au asupra sanatatii, piramida alimentelor trebuie privita de la baza (alimentele benefice ce pot fi consumate in cantitati mai mari) catre varf (alimente ce trebuie consumate cu prudenta si in cantitati mici). Urcarea fiecarui etaj al piramidei  se coreleaza cu scadere cantitatii alimentelor, insa trebuie inteles faptul ca nu este interzis nici un aliment, ci doar recomandata consumarea acestuia cu moderatie. Cu alte cuvinte, principiul de baza este ECHILIBRUL.

 Piramida alimentelor este formata din 5 grupe alimentare si anume:

1) Cerealele, cartofii, painea, orezul, pastele

Datorita continutului de carbohidrati aceste alimente reprezinta o importanta sursa de energie. De asemenea, ele aduc organismului vitamine, minerale si fibre. Foarte important este consumul de cereale integrale si mai putin consumul celor rafinate deoarece in cazul celor din urma, in timpul procesului de productie se pierde o mare parte din valoarea nutritiva.

2) Fructele si legumele

Consumarea zilnica a legumelor de preferinta crude (deoarece prin fierbere sau alte metode de preparare se distruge o mare parte din vitamine) este extrem de importanta pentru mentinerea sanatatii organismului. Avantajul legumelor este ca aduc organismului vitamine (vitamina A, vitamina C, etc), minerale, fibre si ca au un putine calorii.

In aceeasi maniera, consumarea fructelor proaspete din abundenta va spori aportul de vitamine si minerale aduse organismului. Ca si legumele, au un continut sarac in grasimi. Foarte importanta este maniera in care fructele sunt consumate deoarece prin indepartarea cojii se pierd numeroase vitamine. In cazul in care se consuma sub forma de suc este bine ca acesta sa fie preparat in casa fara a adauga zahar.

3) Carnea si ouale

Alimentele acestui grup sunt bogate in proteine - element de baza ce intra in alcatuirea tuturor celulelor din organism. Pe langa proteine consumul de carne aduce organismului vitamine, fier si zinc. Este indicat consumul de carne zilnic in cantitati moderate deoarece trebuie avut in vedere si continutul de grasimi pe care aceasta il furnizeaza organismului.

Se prefera consumul carnii de peste, pui, curcan, spre deosebire de cea de porc sau de vita. De asemenea, procesul de preparare este extrem de important, fiind indicata indepartarea grasimii si gatirea acesteia la gratar sau cuptor si nu sub forma prajita. In ceea ce priveste consumul de oua, este bine ca acestea sa nu fie consumate zilnic deoarece au un continut crescut de colesterol iar modalitatea de preparare sub forma prajita e bine de evitat.

4) Produsele lactate

Aceste alimente furnizeaza organismului vitamine, minerale, proteine cu valoare biologica mare. Reprezinta o sursa importanta de calciu, acesta fiind necesar dezvoltarii si mentinerii integritatii osoase si dentare. Valoarea energetica a acestor alimente variaza in functie de cantitatea de grasimi pe care o contin. Consumul in exces al branzeturilor poate avea consecinte negative asupra organismului deoarece acestea contin grasimi saturare (sau grasimi rele cum sunt numite in popor).

5) Grasimile, dulciurile, uleiurile

Aceasta grupa alimentara reprezinta varful piramidei caracterizandu-se printr-un aport caloric mare, fara insa a acoperi in mod satisfacator toate principiile nutritive. Dulciurile, bauturile carbogazoase dulci, chipsurile, sunt mici placeri alimentare care trebuie consumate cu moderatie.

Avand in vedere grasimile, acestea pot fi de origine animala (unt, untura, slanina, seu) sau vegetala (ulei, margarina). Consumul in exces al alimentelor din aceasta grupa predispune organismul la obezitate, boli cardiovasculare si diabet zaharat. In ciuda acestor dezavantaje majore, nu trebuie ignorat aportul de vitamina A si E pe care grasimile il furnizeaza organismului.
 
Desi a te afla in ”varful piramidei“ reprezinta un deziderat, in cadrul piramidei alimentare a consuma cu precadere produsele aflate la baza acesteia este preferabil. Si cum am mai spus: ECHILIBRUL ESTE CHEIA SI IN ALIMENTATIE.
 
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Piramida alimentatiei sanatoase"

3 + 5 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Piramida alimentatiei sanatoase"

Marin Crutescu @ 06 Oct 2015
"Toate bune si frumoase, insa fara Carne, Lapte, Oua, Branza = alimente ACIDE, cu mare consum de energie ptr. corp; au toxine 40%( ficatul poate elimina doar 10% ); detalii le gasiti in Studiul China; Deasemenea trebuie eliminate din alimentatie : zaharul, muraturile in otet, cafeaua din boabe prajite, faina alba, orezul alb-decorticat, painea alba, dulciurile care au la baza Zaharul; SAREA; bauturile gen Cola, carbogazoase, sucurile care sunt realizate din substante chimice; eliminarea alimentelor prajite, fierte( exceptie cerealele , fasolea, lintea, soia ). Trecerea la o alimentatie naturala, verde, ar salva planeta de la dezastru, deoarece ptr. a hrani un ,,carnivor,, este necesara o suprafata de 15.000 mp.; ptr. a hrani un vegetarian este necesara o suprafata de doar 1250 mp.Diferenta de suprafata , 12.500 mp. s-ar putea utiliza cate o treime pentru cultivarea cerealelor, o treime pentru cultivarea legumelor, zarzavaturilor si a fructelor, iar ultima treime sa fie plantata pentru paduri. Sar creea f. multe locuri de munca : ptr. a lucra un Ha. cu cereale este nevoie de doar 0,1 persoane, ptr. legume zarzavaturi, fructe sunt necesare 4 persoaneha., pentru a planta milioane de ha. cu padure trebuie oameni; practic s-ar elimina somajul la nivel global. Oamenii ar deveni mai linistiti, mult mai sanatosi, mai puternici, etc. Sper ca nu-mi spuneti ca veganii nu au B12 si altele... !. Astept un raspuns . Cu stima, Marin Crutescu, vegan de 10 ani."

Spune-ne opinia ta despre
"Piramida alimentatiei sanatoase"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Laptele praf pentru bebelusi: aliment sanatos sau otrava?

Laptele praf pentru bebelusi: aliment sanatos sau otrava?

de Elena-Alina Constantinescu 20 Iun 2016

APC Romania a realizat in studiu privind calitatea laptelui praf, produs destinat hranirii sugarilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 luni. Astfel, in produsele analizate s-au identificat 84 de substante diferite, cele mai putine ingrediente fiind intalnite in produsul Vitalact (19 ingrediente), iar cele mai multe ingrediente s-au identificat in produsul Aptamil 1 (48 de ingrediente). [detalii]

Cum sa cumperi jucarii sigure pentru copilul tau

Cum sa cumperi jucarii sigure pentru copilul tau

de Elena-Alina Constantinescu 03 Iun 2016

Cumparati intotdeauna jucarii din magazine si puncte de vanzare online demne de incredere. Acestea acorda atentie jucariilor pe care le vand si, de obicei, accepta returnarile. Semnalati intotdeauna orice problema privind siguranta unei jucarii producatorului sau vanzatorului de la care ati cumparat-o. [detalii]

Mare atentie cand cumparati ape minerale naturale si ape de izvor!

Mare atentie cand cumparati ape minerale naturale si ape de izvor!

de Elena-Alina Constantinescu 04 Mai 2016

Acordati o atentie deosebita cand cumparati ape minerale naturale si ape de izvor asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanseitatii recipientelor. [detalii]

Ceaiul alb si proprietatile sale vindecatoare

Ceaiul alb si proprietatile sale vindecatoare

de Elena-Alina Constantinescu 22 Feb 2016

Ceaiul alb este preparat din frunzele si mugurii plantei numita Camellia sinensis. La fel ca ceaiul verde si negru, are multe proprietati vindecatoare si ajuta la mentinerea sanatatii. Contine mai putina cofeina decat celelalte doua. [detalii]

OFICIAL: Lista apelor minerale naturale recunoscute in Romania

OFICIAL: Lista apelor minerale naturale recunoscute in Romania

de Elena-Alina Constantinescu 15 Feb 2016

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a publicat lista apelor minerale recunoscute in Romania. Potrivit ordinului nr.22 din 2016 publicat in Monitorul Oficial, sunt recunoscute 68 de marci de ape minerale. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 2.75 din 5 (4 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.