de Elena-Alina Constantinescu 30 Nov 2015
Tags:
Consumul de alcool in randul minorilor este ingrijorator in Romania, in conditiile in care patru din zece adolescenti romani au consumat alcool cel putin o data in viata, iar majoritatea au cunostinte limitate asupra efectelor pe care consumul de alcool il are asupra sanatatii lor fizice si mentale, a declarat Florin Radulescu, presedintele Asociatiei Spirits Romania in cadrul unei conferinte de presa.
42% dintre minorii romani cu varste cuprinse intre 10-18 ani au consumat alcool cel putin o data, procentul fiind mai mare in randul baietilor si in randul minorilor din mediul urban, potrivit UNICEF. Un raport al Agentiei Romane Antidrog a aratat ca varsta medie la care romanii incep sa consume alcool este de 14 ani, 10% dintre cei intervievati declarand ca au inceput sa consume alcool la mai putin de 14 ani si peste 30% intre 15 si 19 ani.
Majoritatea adolescentilor considera ca este normal sa consume alcool si nu au nicio idee asupra consecintelor alcoolului asupra organismului lor, potrivit unui alt studiu realizat de Strategies Research&Business Consulting, la solicitarea Asociatiei Spirits Romania.
“Singurele riscuri asociate consumului de alcool, identificate de acestia, au fost accidente sau dependenta de alcool, deci majoritatea nu constientizeaza ca alcoolul are efecte mult mai grave asupra organismului lor decat asupra organismului unui adult si nu stiu care sunt acestea”, a declarat Radulescu.
In acest context, Asociatia Spirits Romania, impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Federatia Romana de Fotbal, Carrefour Romania si Rewe Romania, deruleaza campania de informare publica „Suntem multi”, dedicata combaterii si prevenirii consumului de alcool in randul minorilor.
Campania “Suntem multi” are trei componente de baza, care s-au dovedit de impact in alte tari europene si anume: programe de educare si sustinere a parintilor in eforturile lor de a-si educa copiii in legatura cu efectele alcoolului, programe de informare realizate in scoli, atat pentru preventia consumului de alcool la minori, cat si pentru promovarea unui consum responsabil de alcool la varsta maturitatii, controlul strict al accesului minorilor la alcool prin supravegherea implementarii reglementarilor specifice, care interzic consumul si vanzarea alcoolului.
Prima etapa a campaniei „Suntem multi” include un portal de informare www.suntem-multi.ro care contine materiale informative relevante pentru parinti, precum si afisaj la rafturile lanturilor comerciale partenere.
In cadrul campaniei, a fost realizat si un Ghid pentru parinti, alcatuit de psihoterapeutul Olivia Mocanu, care contine informatii despre cauzele si efectele consumului de alcool asupra minorilor, menite sa ajute parintii in discutiile cu copiii lor despre alcool.
“Cercetarile au demonstrat ca ingerarea de alcool de la varste fragede, chiar si in cantitati mici, creste riscul de dependenta. In Romania, varsta medie a debutului consumului de alcool este de 14 ani. Consumul initial de alcool la aceasta varsta creste de 4-5 ori riscul de dezvoltare a unei dependente de alcool fata de situatia in care consumul de alcool debuteaza la varsta de 19 ani”, a declarat Olivia Mocanu, psihoterapeut.
Sursa: Comunicate Mediafax
Foto: pixabay.com
Pentru o sanatate puternica si o imunitate de fier, oamenii se straduiesc cat de mult pot sa manance alimente mai naturale, mai usoare si sa evite alcoolul si tutunul. Insa sa fie chiar asa si in practica? [detalii]
Un meniu zilnic sanatos trebuie sa fie usor, alcatuit din produse proaspete si naturale care se regasesc in toate coloanele piramidei alimentare. [detalii]
Recrutarea angajatilor a devenit in 2017 o mare provocare pentru cei mai multi angajatori, iar problema pleaca inca de la nivelul de baza: unde ii gasim, cum stim ca se potrivesc domeniului nostru de activitate si cum eficientizam procesul de recrutare? [detalii]
Persoanele care petrec mult timp uitandu-se in jos la dispozitivele lor tehnologice (telefoane mobile, tablete, laptop-uri) au un risc crescut de a suferi de dureri de gat. [detalii]
Parintii trebuie sa aleaga intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale. Mai mult, nu este indicat sa cumpere jucarii cu piese mici pentru copiii sub varsta de 3 ani, acestia avand tendinta de a baga in gura jucariile, iar piesele de mici dimensiuni prezinta un risc de sufocare. [detalii]