de Elena-Alina Constantinescu 29 Sep 2014
Tags:
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii neo-zeelandezi, copiii ai caror mame au luat paracetamol in timpul sarcinii prezinta un risc crescut de a suferi de sindromul deficitului de atentie (ADHD). Aceasta este o tulburare psihiatrica ce se manifesta, in copilarie, prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni. Netratata poate avea consecinte negative pe termen lung (psihologice, sociale, economice).
Expunerea fatului la actiunea paractamolului creste probabilitatea de a dezvolta mai tarziu, in copilarie, a sindromului ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), o tulburare caracterizata prin deficit de atentie si hiperactivitate.
Sindromul deficitului de atentie insotit de hiperactivitate se manifesta prin dificultati de concentrare si de indeplinire a unor sarcini complexe, copiii afectati prezentand un comportament impulsiv.
Copilul afectat de ADHD:
- este usor de distras;
- uita frecvent;
- este impulsiv;
- intrerupe sau deranjeaza alte persoane;
- vorbeste excesiv;
- refuza sa faca ceea ce i se spune;
- îsi mentine cu greutate concentrarea la lucru sau la joaca;
- se agita sau se foieste.
Cercetatorii neo-zeelandezi ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat folosirea in timpul sarcinii a unor medicamente ca paracetamol, aspirina si antibiotice, dar si a medicametelor impotriva aciditatii gastrice.
La studiu au participat 871 de copii europeni, in cadrul caruia au fost masurate dificultatile comportamentale si simptomele de ADHD pentru copii cu varsta intre 7 si 11 ani.
Astfel, ei au constatat ca jumatate dintre mamele copiilor din studiu luasera paracetamol in timpul sarcinii, iar copiii acestor femei prezentau un risc mai mare de a dezvolta sindromul deficitului de atentie si alte probleme de comportament.
Utilizarea celorlalte medicamente nu a fost legata de diferente majore de comportament la copii, potrivit studiului.
"Descoperirea potrivit careia chiar si dozele mici de paracetamol (indicate de numarul de saptamani de expunere a fatului la actiunea medicamentului) pot afecta comportamentul copilului sapte ani mai tarziu este alarmanta pentru ca (paracetamolul, n.r.) este cel mai des folosit medicament în perioada prenatala", a declarat liderul echipei de cercetare, doctorul John Thompson.
Un copil cu ADHD care nu este diagnosticat si tratat la timp se va confrunta cu multe probleme acasa si in societate. Din cauza comportamentului la scoala va fi izolat de grup, va fi respins de colegi. Profesorul il va certa pentru ca nu e atent. Acasa, simtindu-se ei insisi vinovati, parintii isi vor revarsa si ei angoasele pe copil. Cu timpul, atat situatia de la scoala, cat si cea de acasa vor inrautati simptomele, iar in lipsa tratamentului, copiii cu ADHD devin agresivi, dezvoltand comportamente antisociale.
Surse: Mediafax.ro, wikipedia.org
Pentru o sanatate puternica si o imunitate de fier, oamenii se straduiesc cat de mult pot sa manance alimente mai naturale, mai usoare si sa evite alcoolul si tutunul. Insa sa fie chiar asa si in practica? [detalii]
Un meniu zilnic sanatos trebuie sa fie usor, alcatuit din produse proaspete si naturale care se regasesc in toate coloanele piramidei alimentare. [detalii]
Recrutarea angajatilor a devenit in 2017 o mare provocare pentru cei mai multi angajatori, iar problema pleaca inca de la nivelul de baza: unde ii gasim, cum stim ca se potrivesc domeniului nostru de activitate si cum eficientizam procesul de recrutare? [detalii]
Persoanele care petrec mult timp uitandu-se in jos la dispozitivele lor tehnologice (telefoane mobile, tablete, laptop-uri) au un risc crescut de a suferi de dureri de gat. [detalii]
Parintii trebuie sa aleaga intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale. Mai mult, nu este indicat sa cumpere jucarii cu piese mici pentru copiii sub varsta de 3 ani, acestia avand tendinta de a baga in gura jucariile, iar piesele de mici dimensiuni prezinta un risc de sufocare. [detalii]