de AlegeSanatos.ro 18 Sep 2020
Tags:
Alimentele pe care le consumi au un impact semnificativ asupra sanatatii, dar si a starii tale de bine. Desi o alimentatie echilibrata si sanatoasa poate fi usor de pus la punct, risti sa te pierzi prin tot soiul de informatii.
Cheia unei alimentatii echilibrate porneste de la numarul de calorii pe care le consumi zilnic, in functie de stilul tau de viata si de cat de activ esti. Mai departe, alimentatia poate fi diversificata in functie de preferintele tale si, mai important, tinand cont de nevoile organismului sau anumite probleme de sanatate. Iata in cele ce urmeaza cateva sfaturi dupa care sa te ghidezi:
Carbohidratii din amidon includ cartofi, paine, orez, paste si cereale si ar trebui sa reprezinte mai mult de o treime din ceea ce consumi. Bineinteles, e bine sa alegi variantele care sunt bogate in fibre, precum paste integrale, orez brun sau cartofi cu coaja. Acestea te ajuta sa te simti satul pentru mai mult timp si sa eviti gustarile nesanatoase.
Este indicat sa incluzi un aliment bogat in carbohidrati din amidon la fiecare masa. Totusi, ai grija la grasimile pe care le adaugi atunci cand gatesti, precum ulei peste cartofi copti, unt peste o felie de paine sau sosuri pe care le folosesti pentru paste.
Desi exista numeroase diete si sfaturi alimentare, acestea nu se potrivesc intotdeauna tuturor. Motivul este ca fiecare organism are nevoi nutritionale diferite, care pot sa difere in functie de varsta, activitati zilnice sau probleme de sanatate.
De exemplu, este important sa cunosti daca ai alergii alimentare si, de asemenea, sa stii sa faci diferenta intre acestea si intoleranta la lactoza, afectiune in care organismul nu mai poate digera complet lactoza din lapte sau produse derivate. In acest caz, este extrem de important sa stii ce alimente trebuie sa eviti.
Chiar daca mananci sanatos si respecti cele trei mese importante ale zilei, asta nu inseamna ca ar trebui sa eviti gustarile. Dimpotriva, acestea sunt in continuare recomandate, chiar si atunci cand vrei sa slabesti. Important este sa alegi gustari sanatoase, care sa iti asigure senzatia de satietate si energia de care ai nevoie.
O astfel de gustare se poate baza pe seminte de chia, care sunt extrem de nutritive si sanatoase si pe care le poti integra in numeroase retete. Semintele de chia pot fi consumate ca atare sau hidratate in apa sau lapte vegetal, pentru a pregati apoi budinci, salate sau biscuiti. Alte gustari hranitoare sunt fructele oleaginoase, iaurtul grecesc, feliile de mar cu unt de arahide sau hummus cu castravete.
Daca ai fost vreodata turist in Grecia, probabil ai observat obiceiurile alimentare ale localnicilor si mancarurile lor extrem de gustoase si sanatoase. De altfel, dieta mediteraneana combina elementele gatitului sanatos cu aromele traditionale si gustul de neuitat al preparatelor grecesti.
Baza dietei mediteraneene este compusa din legume, fructe, ierburi, nuci, cereale integrale, peste si fructe de mare. Mesele zilnice pornesc de la folosirea legumelor, a unor portii moderate de lactate, carne de pasare sau oua si a cel putin doua portii de peste pe saptamana. In schimb, carnea rosie este consumata doar in mod ocazional. Este bine de stiut ca toate mineralele, antioxidantii si grasimile bune din hummus, ulei de masline si branza feta sunt benefice pentru sanatatea inimii.
Asadar, o alimentatie sanatoasa poate fi, in acelasi timp, extrem de gustoasa si nutritiva. Important este sa stii ce alimente poti consuma in functie de organismul tau sau de alte afectiuni, ce gustari te ajuta sa te mentii in forma, iti ofera senzatia de satietate si iti ofera energia de care ai nevoie.
Sa tii dieta nu este tocmai usor. Trebuie sa ai grija la cantitatea de alimente pe care o mananci, la ce mananci si esti tot timpul sub presiune. Si chiar daca respecti cu strictete regimul ales, de multe ori tot nu reusesti sa slabesti cati ti-ar dori. [detalii]
O dieta hranitoare si bine echilibrata, alaturi de activitatea fizica regulata si abtinerea de la vicii, reprezinta fundatia unei sanatati bune. [detalii]
Odata intrate intr-un nou an, foarte multe persoane decid sa isi imbunatateasca dieta. Este, de altfel, una dintre rezolutiile cele mai comune de inceput de an. O dieta echilibrata te ajuta sa iti mentii sanatatea la cote ridicate, sa ai energie, sa nu mai fii atat de stresat si sa combati diversele boli de sezon. [detalii]
Detoxifierea nu este o cura de slabire, desi efectul imediat poate fi o reducere a numarului de kilograme. Detoxifierea organismului este o perioada in care ii permitem sa se reseteze, este procesul natural prin care se elimina si neutralizeaza toxinele din organism. Detoxifierea nu este nici cura de slabire, nici stil de viata, nici tratament pentru diversele probleme gastrointestinale (constipatie, colesterol) [detalii]
Alimentatia este, fara doar si poate, destul de importanta si trebuie sa avem grija atunci cand alegem mesele de zi cu zi. Ei bine, aceeasi atentie sau chiar mai mare trebuie acordata si procedeelor prin care trec ingredientele. Acestea fac cu adevarat diferenta! [detalii]