AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Uleiurile si temperatura lor de gatire

de Andreea Pestisan 09 Dec 2016

Tags: ulei de masline temperatura gatire ulei de floarea-soarelui

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Uleiurile si temperatura lor de gatire

Cele mai cunoscute si folosite uleiuri in bucataria romaneasca sunt cele de floarea-soarelui, masline, soia, porumb, rapita, palmier, in, canepa, migdale, arahide, nuca, dovleac, cocos, struguri, susan.

Stiai ca uleiul de masline extravirgin nu este recomandat pentru gatit? Prof. Univ. Dr. Ion Schileru (Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii din cadrul ASE Bucuresti) explica despre utilizarea uleiurilor:

"De foarte mare interes este toleranta la incalzire a uleiului folosit in bucatarie. S-a observat ca uleiurile polinesaturate, cum sunt cele de soia, rapita, floarea soarelui si porumb formeaza compusi toxici cand sunt incalzite, consumul de ulei ars generand ateroscleroza si artrita reumatoida.

Fata de aceasta situatie, se disting urmatoarele categorii:

a) uleiuri adecvate pentru prepararea fripturii, care suporta temperaturi de 230 grade Celsius (avocado, arahide, rapita, floarea soarelui, porumb, palmier, soia);

b) uleiuri potrivite pentru preparare la temperatura medie, respectiv circa 190 grade Celsius (uleiuri de migdale, nuc, bumbac, mustar, masline - virgin sau rafinat -);

c) uleiuri care nu este bine sa fie tratate termic (masline-extravirgin si in general uleiurile obtinute prin presare la rece, prima extractie)."

Sub actiunea caldurii, luminii si oxigenului, uleiurile rancezesc (capata gust amar, neplacut, miros greu etc.). Asadar, este indicat sa se pastreze in locuri racoroase, intunecate si uscate; ingrosarea uleiului pastrat la rece este un fenomen reversibil, uleiul redevenind fluid dupa readucerea la temperatura camerei.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

5 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce sa mananci seara pentru a avea un abdomen plat

Ce sa mananci seara pentru a avea un abdomen plat

de Alege Sanatos 25 Sep 2024

Nu ai nevoie neaparat de o cura de slabire drastica sau sa te abtii de la toate mancarurile care iti plac pentru a avea un abdomen plat. Este mai important ce mananci seara, inainte de culcare, la cina. [detalii]

Cum sa folosesti capsulele de crom ca sa slabesti

Cum sa folosesti capsulele de crom ca sa slabesti

de Alege Sanatos 20 Dec 2023

Multi dintre noi suntem in cautarea solutiei 'minune' pentru a slabi cat mai mult si cat mai repede, si de aceea apelam la diverse variante, precum suplimentele alimentare, etc., chiar daca nu ne-am documentat foarte bine inainte si nu cunoastem procesul. [detalii]

Cum sa slabesti rapid si sanatos: 3 trucuri simple

Cum sa slabesti rapid si sanatos: 3 trucuri simple

de Alege Sanatos 25 Oct 2023

Pierderea in greutate nu este deloc usoara, mai ales daca te consideri o persoana gurmanda si simti mereu nevoia de a manca lucruri apetisante si delicioase. Nu trebuie insa nici sa te infometezi ca sa iti atingi telul, ci doar sa urmezi cateva trucuri simple. [detalii]

De ce este bine sa consumi spanac primavara

De ce este bine sa consumi spanac primavara

de Alege Sanatos 00 00 0000

Spanacul este un aliment care merita consumat din plin primavara, atunci cand apare si este foarte proaspăt. El combate oboseala, imbunatateste calitatatea sangelui si creste vitalitatea. [detalii]

 Top 8 alimente care pot completa aportul de proteina din meniul zilnic

Top 8 alimente care pot completa aportul de proteina din meniul zilnic

de Alege Sanatos 00 00 0000

Pentru un organism sanatos trebuie sa aveti o almentatie echilibrata, compusa din alimente proaspete. Nu uitati ca aveti nevoie sa consumati produse care contin vitamine, minerale, fibre, proteine si carbohidrati. [detalii]

Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.