de Andreea Pestisan 09 Dec 2016
Tags:
Cele mai cunoscute si folosite uleiuri in bucataria romaneasca sunt cele de floarea-soarelui, masline, soia, porumb, rapita, palmier, in, canepa, migdale, arahide, nuca, dovleac, cocos, struguri, susan.
Stiai ca uleiul de masline extravirgin nu este recomandat pentru gatit? Prof. Univ. Dr. Ion Schileru (Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii din cadrul ASE Bucuresti) explica despre utilizarea uleiurilor:
"De foarte mare interes este toleranta la incalzire a uleiului folosit in bucatarie. S-a observat ca uleiurile polinesaturate, cum sunt cele de soia, rapita, floarea soarelui si porumb formeaza compusi toxici cand sunt incalzite, consumul de ulei ars generand ateroscleroza si artrita reumatoida.
Fata de aceasta situatie, se disting urmatoarele categorii:
a) uleiuri adecvate pentru prepararea fripturii, care suporta temperaturi de 230 grade Celsius (avocado, arahide, rapita, floarea soarelui, porumb, palmier, soia);
b) uleiuri potrivite pentru preparare la temperatura medie, respectiv circa 190 grade Celsius (uleiuri de migdale, nuc, bumbac, mustar, masline - virgin sau rafinat -);
c) uleiuri care nu este bine sa fie tratate termic (masline-extravirgin si in general uleiurile obtinute prin presare la rece, prima extractie)."
Sub actiunea caldurii, luminii si oxigenului, uleiurile rancezesc (capata gust amar, neplacut, miros greu etc.). Asadar, este indicat sa se pastreze in locuri racoroase, intunecate si uscate; ingrosarea uleiului pastrat la rece este un fenomen reversibil, uleiul redevenind fluid dupa readucerea la temperatura camerei.
Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com
Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Adevarul despre dieta daneza - Mituri despre regimul care se spune ca iti modifica metabolismul
In ultima vreme, multi dintre noi am trecut prin momente de frustrare cand, uitandu-ne in oglinda, am simtit nevoia unei schimbari rapide. Auzim frecvent despre dieta daneza si despre cum ar... [detalii]
Cum sa scapi de burta. Sfaturi simple si utile
Nu doar barbatii, ci si femeile care nu au o dieta sanatoasa si echilibrata, au o grasime abdominala mai ridicata decat ar fi normal, care se transforma in burtica de care toata lumea vrea sa scape. [detalii]
Ce sa mananci seara pentru a avea un abdomen plat
Nu ai nevoie neaparat de o cura de slabire drastica sau sa te abtii de la toate mancarurile care iti plac pentru a avea un abdomen plat. Este mai important ce mananci seara, inainte de culcare, la cina. [detalii]
Cum sa folosesti capsulele de crom ca sa slabesti
Multi dintre noi suntem in cautarea solutiei 'minune' pentru a slabi cat mai mult si cat mai repede, si de aceea apelam la diverse variante, precum suplimentele alimentare, etc., chiar daca nu ne-am documentat foarte bine inainte si nu cunoastem procesul. [detalii]
Cum sa slabesti rapid si sanatos: 3 trucuri simple
Pierderea in greutate nu este deloc usoara, mai ales daca te consideri o persoana gurmanda si simti mereu nevoia de a manca lucruri apetisante si delicioase. Nu trebuie insa nici sa te infometezi ca sa iti atingi telul, ci doar sa urmezi cateva trucuri simple. [detalii]