de Andreea Pestisan 09 Dec 2016
Tags:
Cele mai cunoscute si folosite uleiuri in bucataria romaneasca sunt cele de floarea-soarelui, masline, soia, porumb, rapita, palmier, in, canepa, migdale, arahide, nuca, dovleac, cocos, struguri, susan.
Stiai ca uleiul de masline extravirgin nu este recomandat pentru gatit? Prof. Univ. Dr. Ion Schileru (Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii din cadrul ASE Bucuresti) explica despre utilizarea uleiurilor:
"De foarte mare interes este toleranta la incalzire a uleiului folosit in bucatarie. S-a observat ca uleiurile polinesaturate, cum sunt cele de soia, rapita, floarea soarelui si porumb formeaza compusi toxici cand sunt incalzite, consumul de ulei ars generand ateroscleroza si artrita reumatoida.
Fata de aceasta situatie, se disting urmatoarele categorii:
a) uleiuri adecvate pentru prepararea fripturii, care suporta temperaturi de 230 grade Celsius (avocado, arahide, rapita, floarea soarelui, porumb, palmier, soia);
b) uleiuri potrivite pentru preparare la temperatura medie, respectiv circa 190 grade Celsius (uleiuri de migdale, nuc, bumbac, mustar, masline - virgin sau rafinat -);
c) uleiuri care nu este bine sa fie tratate termic (masline-extravirgin si in general uleiurile obtinute prin presare la rece, prima extractie)."
Sub actiunea caldurii, luminii si oxigenului, uleiurile rancezesc (capata gust amar, neplacut, miros greu etc.). Asadar, este indicat sa se pastreze in locuri racoroase, intunecate si uscate; ingrosarea uleiului pastrat la rece este un fenomen reversibil, uleiul redevenind fluid dupa readucerea la temperatura camerei.
Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com
Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
De ce este bine sa consumi spanac primavara
Spanacul este un aliment care merita consumat din plin primavara, atunci cand apare si este foarte proaspăt. El combate oboseala, imbunatateste calitatatea sangelui si creste vitalitatea. [detalii]
Top 8 alimente care pot completa aportul de proteina din meniul zilnic
Pentru un organism sanatos trebuie sa aveti o almentatie echilibrata, compusa din alimente proaspete. Nu uitati ca aveti nevoie sa consumati produse care contin vitamine, minerale, fibre, proteine si carbohidrati. [detalii]
5 trucuri simple pentru a slabi mai usor in zona coapselor
Zona copaselor este una destul de 'problematica' pentru multe femei, in sensul ca aici se depun mult mai usor grasimile. Trebuie sa te inarmezi cu rabdare si cu un plan de bataie bine pus la punct ca sa scapi de kilogramele in plus. [detalii]
De ce nu reusesti sa slabesti chiar daca mananci sanatos
Ai inceput de ceva timp o cura de slabire sanatoasa, insa nu vezi deloc rezultate imbucuratoare? Iti prezentam in continuare 3 motive principale din cauza carora nu reusesti sa dai jos kilogramele acumulate in plus. [detalii]
Ceaiul verde si beneficiile lui in slabire si detoxifiere
Ceaiul verde a devenit, in ultimii ani, o sursa pentru starea de bine, pentru multi oameni. Datorita substantelor indispensabile pe care frunzele de ceai verde le contin, acesta a fost numit “planta vindecatoare”. [detalii]