de Elena-Alina Constantinescu 09 Dec 2016
Tags:
Cele mai cunoscute si folosite uleiuri in bucataria romaneasca sunt cele de floarea-soarelui, masline, soia, porumb, rapita, palmier, in, canepa, migdale, arahide, nuca, dovleac, cocos, struguri, susan.
Stiai ca uleiul de masline extravirgin nu este recomandat pentru gatit? Prof. Univ. Dr. Ion Schileru (Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii din cadrul ASE Bucuresti) explica despre utilizarea uleiurilor:
"De foarte mare interes este toleranta la incalzire a uleiului folosit in bucatarie. S-a observat ca uleiurile polinesaturate, cum sunt cele de soia, rapita, floarea soarelui si porumb formeaza compusi toxici cand sunt incalzite, consumul de ulei ars generand ateroscleroza si artrita reumatoida.
Fata de aceasta situatie, se disting urmatoarele categorii:
a) uleiuri adecvate pentru prepararea fripturii, care suporta temperaturi de 230 grade Celsius (avocado, arahide, rapita, floarea soarelui, porumb, palmier, soia);
b) uleiuri potrivite pentru preparare la temperatura medie, respectiv circa 190 grade Celsius (uleiuri de migdale, nuc, bumbac, mustar, masline - virgin sau rafinat -);
c) uleiuri care nu este bine sa fie tratate termic (masline-extravirgin si in general uleiurile obtinute prin presare la rece, prima extractie)."
Sub actiunea caldurii, luminii si oxigenului, uleiurile rancezesc (capata gust amar, neplacut, miros greu etc.). Asadar, este indicat sa se pastreze in locuri racoroase, intunecate si uscate; ingrosarea uleiului pastrat la rece este un fenomen reversibil, uleiul redevenind fluid dupa readucerea la temperatura camerei.
Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com
Odata intrate intr-un nou an, foarte multe persoane decid sa isi imbunatateasca dieta. Este, de altfel, una dintre rezolutiile cele mai comune de inceput de an. O dieta echilibrata te ajuta sa iti mentii sanatatea la cote ridicate, sa ai energie, sa nu mai fii atat de stresat si sa combati diversele boli de sezon. [detalii]
Detoxifierea nu este o cura de slabire, desi efectul imediat poate fi o reducere a numarului de kilograme. Detoxifierea organismului este o perioada in care ii permitem sa se reseteze, este procesul natural prin care se elimina si neutralizeaza toxinele din organism. Detoxifierea nu este nici cura de slabire, nici stil de viata, nici tratament pentru diversele probleme gastrointestinale (constipatie, colesterol) [detalii]
Alimentatia este, fara doar si poate, destul de importanta si trebuie sa avem grija atunci cand alegem mesele de zi cu zi. Ei bine, aceeasi atentie sau chiar mai mare trebuie acordata si procedeelor prin care trec ingredientele. Acestea fac cu adevarat diferenta! [detalii]
Alimentele pe care le consumi au un impact semnificativ asupra sanatatii, dar si a starii tale de bine. Desi o alimentatie echilibrata si sanatoasa poate fi usor de pus la punct, risti sa te pierzi prin tot soiul de informatii. [detalii]
Tocmai ai terminat de dezosat un piept de pui sau o bucata de carne de vita, insa ai ramas fara piper? De obicei acest condiment este foarte utilizat in domeniul culinar, insa are mai multi inlocuitori. [detalii]