AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Uleiurile si temperatura lor de gatire

de Elena-Alina Constantinescu 09 Dec 2016

Tags: ulei de masline temperatura gatire ulei de floarea-soarelui

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Uleiurile si temperatura lor de gatire

Cele mai cunoscute si folosite uleiuri in bucataria romaneasca sunt cele de floarea-soarelui, masline, soia, porumb, rapita, palmier, in, canepa, migdale, arahide, nuca, dovleac, cocos, struguri, susan.

Stiai ca uleiul de masline extravirgin nu este recomandat pentru gatit? Prof. Univ. Dr. Ion Schileru (Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii din cadrul ASE Bucuresti) explica despre utilizarea uleiurilor:

"De foarte mare interes este toleranta la incalzire a uleiului folosit in bucatarie. S-a observat ca uleiurile polinesaturate, cum sunt cele de soia, rapita, floarea soarelui si porumb formeaza compusi toxici cand sunt incalzite, consumul de ulei ars generand ateroscleroza si artrita reumatoida.

Fata de aceasta situatie, se disting urmatoarele categorii:

a) uleiuri adecvate pentru prepararea fripturii, care suporta temperaturi de 230 grade Celsius (avocado, arahide, rapita, floarea soarelui, porumb, palmier, soia);

b) uleiuri potrivite pentru preparare la temperatura medie, respectiv circa 190 grade Celsius (uleiuri de migdale, nuc, bumbac, mustar, masline - virgin sau rafinat -);

c) uleiuri care nu este bine sa fie tratate termic (masline-extravirgin si in general uleiurile obtinute prin presare la rece, prima extractie)."

Sub actiunea caldurii, luminii si oxigenului, uleiurile rancezesc (capata gust amar, neplacut, miros greu etc.). Asadar, este indicat sa se pastreze in locuri racoroase, intunecate si uscate; ingrosarea uleiului pastrat la rece este un fenomen reversibil, uleiul redevenind fluid dupa readucerea la temperatura camerei.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

2 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De ce nu reusesti sa slabesti chiar daca mananci sanatos

De ce nu reusesti sa slabesti chiar daca mananci sanatos

de AlegeSanatos.ro 23 Mar 2022

Ai inceput de ceva timp o cura de slabire sanatoasa, insa nu vezi deloc rezultate imbucuratoare? Iti prezentam in continuare 3 motive principale din cauza carora nu reusesti sa dai jos kilogramele acumulate in plus. [detalii]

Ceaiul verde si beneficiile lui in slabire si detoxifiere

Ceaiul verde si beneficiile lui in slabire si detoxifiere

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Ceaiul verde a devenit, in ultimii ani, o sursa pentru starea de bine, pentru multi oameni. Datorita substantelor indispensabile pe care frunzele de ceai verde le contin, acesta a fost numit “planta vindecatoare”. [detalii]

Slabeste pana la 5 kilograme intr-o saptamana cu dieta cu oua

Slabeste pana la 5 kilograme intr-o saptamana cu dieta cu oua

de AlegeSanatos.ro 14 Ian 2022

Ca sa slabesti rapid un numar relativ mare de kilograme intr-un timp scurt nu ai nevoie sa te infometezi. De fapt, nici nu ar trebui sa iei in considerare aceasta varianta, pentru ca efectele ei nu vor fi de durata, ba chiar te poti ingrasa mai mult. Trebuie sa incerci neaparat dierta cu oua! [detalii]

BIO: Ce inseamna, avantaje, sfaturi si recomandari

BIO: Ce inseamna, avantaje, sfaturi si recomandari

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Produsele alimentare bio sunt fabricate, procesate si preparate, fara utilizarea substantelor chimice. Deoarece agricultura bio interzice utilizarea pesticidelor, a ingrasamintelor chimice sau a conservantilor artificiali, produsele din aceasta categorie câstiga din ce in ce mai mult in popularitate. Consumatorii devin mai constienti de beneficiile alimentelor bio, deoarece sunt mai sanatoase in comparatie cu cele conventionale. [detalii]

  Cum sa mananci mai putina sare. 7 sfaturi de care sa tii cont

Cum sa mananci mai putina sare. 7 sfaturi de care sa tii cont

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Pentru ca preparatele culinare sa aiba gust este necesara utilizarea sarii, insa nu in mod excesiv. Din pacate insa, foarte multe persoane consuma mult prea multa sare, uneori fara sa isi dea seama, fiindca majoritatea produselor din comert contin aces ingredient. [detalii]

Abonare Newsletter
Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani

Descarca GRATUIT
"Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani

Descarca GRATUIT
"Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani
Descarca GRATUIT
"Slabeste repede si sanatos! TOP 4 DIETE cu rezultate in maximum 2 saptamani"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016