AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Tags: grasimi trans colesterol margarina aditivi alimentari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce nu sunt bune grasimile trans?

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit.

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a analizat 30 de sortimente de margarina fabricate/distribuite de catre: Orkla Foods Romania, Unilever, Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Lidl si Kaufland.

In privinta aditivilor alimentari si a aromelor identificate in compozitia sortimentelor de margarina analizate s-au constatat urmatoarele:

- 93% din margarinele analizate contin mono si digliceride ale acizilor grasi, aditiv folosit ca emulsifiant care contine amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile, prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

- 93% din margarinele analizate contin betacaroten, folosit drept colorant.

- 77% din margarinele analizate contin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant.Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

- 60% din margarinele analizate contin arome artificiale, acestea sunt folosite pentru a potenta gustul si aroma.

- 60% din margarinele analizate contin conservanti, sorbat de potasiu si acid sorbic.  Sorbatul de potasiu este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman. Acidul sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.

- 37% din margarinele analizate contin lecitina de floarea soarelui, folosita ca emulsifiant.

 „Margarina, in cele mai multe situatii, este un amestec alcatuit din apa, uleiuri si grasimi vegetale exotice, emulsifianti, acid citric, conservanti si arome artificiale. Multe sortimente de margarina contin acizi grasi trans, responsabili de aparitia unor boli ca: obezitate, boli de inima, diabet, boli degenerative ale articulatiilor, depresie si modificari comportamentale. In unele tari s-a legiferat cantitatea de astfel de grasimi din alimente, pentru a limita imbolnavirile generate de consumul de alimente cu grasimi trans. Danemarca a instituit sanctiunea, inca din anul 2004, ca orice aliment care contine mai mult de 2% grasimi trans este ilegal.

Administratia pentru Produse Alimentare si Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producatorilor, inca din anul 2006, ca pe eticheta produselor care contine grasimi trans, sa se precizeze cantitatea de astfel de grasimi per portie. Totodata, cunoscand faptul ca multe gospodine au un obicei nesanatos si folosesc acest produs la realizarea unor prajituri, le atrag atentia ca nu toate margarinele pot fi folosite ca ingredient in compozitia unor prajituri si le recomand sa verifice pe ambalaj existenta unei mentiuni de tipul „Recomandata pentru creme, aluaturi si gatit”. De regula, in aceasta categorie, a margarinei pentru gatit, intra acele margarine cu un continut in grasimi mai mare de 60%. Avand in vedere compozitia acestui tip de produs, valoarea sa calorica ridicata si cantitatea mare de grasimi saturate, respectiv de grasimi trans, nu recomandam folosirea ei in alimentatia destinata copiilor, femeilor gravide si a persoanelor cu probleme grave de sanatate. " conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte APC.


Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"De ce nu sunt bune grasimile trans?"

5 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"De ce nu sunt bune grasimile trans?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

3 beneficii ale consumului de germeni/vlastari

3 beneficii ale consumului de germeni/vlastari

de AlegeSanatos.ro 21 Ian 2021

Germenii se numara printre cele mai vechi tipuri de alimente. [detalii]

 Reteta de painica delicioasa raw

Reteta de painica delicioasa raw

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Painea este, fara doar si poate, un aliment preferat de romani. Indiferent de forma, gust sau ingrediente, este consumata destul de des, cam la fiecare masa. Si este delicioasa! [detalii]

Beneficiile nucilor asupra sanatatii. De ce sunt o necesitate?

Beneficiile nucilor asupra sanatatii. De ce sunt o necesitate?

de AlegeSanatos.ro 18 Ian 2021

Nucile fac parte din alimentele sanatoase, pe care trebuie sa le consumam mai des. Pot fi folosite atat in prajituri sau alte preparate, dar le puteti manca si simplu, ca gustare intre mese. [detalii]

12 beneficii ale consumului de fasole alba

12 beneficii ale consumului de fasole alba

de AlegeSanatos.ro 14 Ian 2021

Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]

Alimente pe care trebuie sa le pui in cosul de cumparaturi

Alimente pe care trebuie sa le pui in cosul de cumparaturi

de AlegeSanatos.ro 14 Ian 2021

Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016