de Elena-Alina Constantinescu 16 Sep 2016
Tags:
APC Romania a realizat un studiu privind calitatea conservelor si a mixurilor industriale recomandate la pregatirea conservelor. Specialistii au descoperit ca 19% din conservele industriale analizate contin clorura de calciu, solutie folosita iarna la dezghetarea drumurilor!
Conservele industriale sunt pline de aditivi alimentari ce pot dauna organismului. Consumatorii risca sa isi pericliteze starea de sanatate, cei mai predispusi fiind copiii, femeile insarcinate, varstnicii si persoanele cu boli cronice. De aceea, pentru sanatatea intregii familii, cel mai bine este sa le pregatiti conservele de fructe si legume in casa.
Astfel, potrivit specialistilor APC Romania, principalele rigori impuse la prepararea conservelor de casa vizeaza:
- spalarea mainilor si repetarea spalarii ori de cate ori se impune pe parcursul lucrului (dupa mancare, fumat, manipularea de vase si obiecte nespalate, folosirea toaletei);
- spalarea ustensilelor si vaselor/recipientilor pentru conserve cu detergent si clatirea cu apa curata; recipientii din sticla, cu capac filetat sunt mai practici;
- tinand seama ca buretii de vase si carpele de bucatarie constituie un rezervor de microorganisme in bucatarie, este de inteles regula schimbarii acestora cu unele noi atunci cand se prepara conserve;
- trebuie pregatite suficiente vase pentru cantitatea de materii prime de conservat: un sfat bine stiut de cunoscatori spune ca volumul vaselor trebuie sa fie cel putin dublu fata de cantitatea de legume de conservat (adica pentru 20 kg de legume sau fructe este nevoie de cel putin 40 litri volum de vas)
- conservele de tip „produs finit“ trebuie preparate in vase din otel inoxidabil ori vase emailate, nu in vase de aluminiu ori cupru;
- legumele si fructele trebuie sa fie coapte, proaspete, din productie locala, fara defecte si putregai;
- aroma se mentine daca prepararea se face in maximum 12 ore de la recoltare;
- otetul folosit ca ingredient sa fie alb (pastreaza culoarea ingredientelor) si sa aiba min. 6 grade;
- sarea pentru conserve sa fie bruta (sare de salina, ori sare marina), neiodata;
- spalarea ingredientelor (legume, fructe) se face sub jet de apa; dupa spalare, se mai mentin cateva minute in apa cu putin bicarbonat de sodiu pentru extragerea reziduurilor de pesticide;
- dupa completa uscare a apei de pe materiile prime, acestea se pot fragmenta, curata de samburi etc.; o sarja de lucru e bine sa nu depaseasca doua ore (de la taierea ingredientelor pana la punerea in recipiente);
- oparirea legumelor care urmeaza a fi congelate este esentiala pentru pastrarea aromei, culorii, texturii si vitaminelor; se face prin cufundarea a cate 500 g legume in 5 litri de apa clocotinda, pentru cateva minute (3-4 minute plantele aeriene, 5-7 minute radacinoasele); dupa oparire, se face racirea imediat in apa cu gheata, apoi imediat se scurge apa (pentru a nu pierde sarurile minerale din legume);
- recipientele cu conserve nu se umplu complet, ci se lasa un spatiu liber de 1-2 cm; bucatile de legume/fructe sa fie sub lichid; eventualele bule de aer se scot cu o spatula/lama de cutit; gura borcanului trebuie stearsa bine cu un prosop curat care nu lasa scame; capacele se fileteaza ferm;
- sterilizarea conservelor se face in vase mari, mai inalte decat borcanele: se pun bucati de hartie sub si intre borcane, se adauga apa rece cel putin la nivelul conservei din borcan si se pune vasul cu borcane la fiert, pe un disc metalic; durata fierberii se calculeaza din momentul in care apa incepe sa clocoteasca si este de 20-35 minute in functie de felul conservei si capacitatea borcanelor (borcanele mai mari de 600 g se fierb mai mult);
- dupa oprirea focului, se asteapta cateva minute, apoi borcanele se invelesc intr-o patura groasa din lana, unde raman fierbinti 24 de ore (alternativa: borcanele pot fi lasate cateva ore in vasul cu apa fierbinte in care au fost sterilizate, sub capac);
Spune-ne opinia ta despre
"Reguli privind pregatirea conservelor de toamna"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Alimente pe care NU trebuie sa le consumati vara
Nimanui nu ii place sa se abtina de la a consuma alimentele preferate, insa in anumite momente suntem obligati sa ne revizuim meniul zilnic. Vara chiar ar trebui sa eliminam anumite produse, in mare parte din cauza temperaturilor care cresc excesiv. [detalii]
De ce NU este bine sa ii dai copilului tau iaurt cu fructe
Combinatia de iaurt si fructe nu este neaparat cea mai fericita, cu atat mai putin daca vorbim despre cea pe care o regasim in magazine. [detalii]
5 motive sa consumati mai des vinete in perioada verii
Vara este un anotimp in care apar foarte multe fructe si legume de sezon si este pacat sa nu profitati de ele. Noi va recomandam sa consumati in aceasta perioada mai des vinete, pentru ca sunt foarte sanatoase si contin putine calorii. [detalii]
12 reguli alimentare simple care au grija de sanatatea ta
Sanatatea este cea mai importanta si este in stransa legatura cu alimentatia zilnica. Poate nu ai intotdeauna timp sa pregatesti mese echilibrate si nici nu iti place sa te stresezi prea mult cu numarul grasimilor sau al caloriilor, insa poti sa urmaresti cateva reguli simple care vor contriui in mod esential la starea ta de bine. [detalii]
Iti este foame mereu? Iata cum sa scapi de aceasta senzatie in 4 pasi simpli
Senzatia de foame constanta este o problema cu care multa lume se confrunta si este strict legata de ceea ce mananci. Ar fi bine sa faci, in timp scurt, mici schimbari in alimentatie si cu siguranta vei observa rezultate imbucuratoare. [detalii]