Almdudler - Bautura racoritoare traditionala din Austria
Nota 7 / 10 din 451 voturi Ai folosit acest produs?
Ce nota ii oferi?
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota
Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor
Acest produs contine 8 ingrediente dintre care 4 sunt considerate sigure, 2 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 2 ingrediente prezinta risc mare de dauna.
ingredient cu risc ridicat de dauna, este un indulcitor chimic. Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore. Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului. Printre bolile cronice pe care le poate provoca acest ingredient se numara: diabetul, scleroza multipla si epilepsia.
ingredient cu risc mediu de dauna, este un indulcitor chimic. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica. Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.
, ingredient cu risc de dauna ridicat, are functia de indulcitor. Este de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza, depinzand de concentratia utilizata. De obicei, este folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina. Acest controversat indulcitor a fost utilizat in USA pana in anul 1970, dupa care a fost interzis. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Institutul American de Cercetari al Cancerului a incadrat acest ingredient in grupa 3 ca agent cancerigen.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu.
Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:
„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.
Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:
a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”
De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
-
Bacterii coliforme
-
Escherichia coli (E.coli)
-
Enterococi
-
Pseudomonas aeruginosa
-
Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
-
Stibiu – 0,005 (mg/l)
-
Arsen – 0,01 (mg/l)
-
Bariu – 1,0 (mg/l)
-
Bor (mg/l)
-
Cadmiu – 0,003 (mg/l)
-
Crom – 0,05 (mg/l)
-
Cupru – 1,0 (mg/l)
-
Cianuri – 0,07 (mg/l)
-
Fluoruri – 5,03 (mg/l)
-
Plumb – 0,01 (mg/l)
-
Mangan – 0,5 (mg/l)
-
Mercur – 0,001 (mg/l)
-
Nichel – 0,020 (mg/l)
-
Nitrati – 50 (mg/l)
-
Nitriti – 0,1 (mg/l)
-
Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de apa contaminata poate cauza:
-
Methemoglobinemia
-
Cancer (gastric, in principal)
-
Intoxicatii si alergii
-
Afectiuni dermatologice
-
Toxicitate la nivelul diverselor organe
-
Hepatita
-
Dizenterie
-
Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (
http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).
Citeste mai mult
Sinonime: ACID CARBONIC; E290
Descriere:
Dioxidul de carbon este un acid considerat slab, care se descompune rapid, ceea ce il face destul de sigur comparativ cu celelalte substante acide.
Conform Codex Alimentarius, dioxidul de carbon poate fi folosit pe post de agent de carbogazificare, gaz de ambalare, conservant si agent de propulsie. Acesta se poate regasi in:
-
14.1.2.1 Suc de fructe – gmp
-
14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
-
14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
-
14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 290 – Dioxid de carbon.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de dioxid de carbon poate cauza:
-
Probleme la nivel digestiv (flatulenta, balonare)
-
Probleme la nivelul dintilor (poate afecta smaltul in cazul unui consum excesiv, combinat cu alte substante acide)
Consumul de dioxid de carbon nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: TRICITRAT DE SODIU
Descriere:
Acidul citric se regaseste in numeroase fructe, dar este folosit cu roluri de agent de aroma, acidifiant sau conservant in produsele alimentare.
Cu toate ca acidul citric pe care il produce organismul este esential, parerile privind consumul de acid citric sunt impartite.
Acidul citric este o celula formata din carbon, oxigen si hidrogen, avand aproximativ 2,5 calorii/g.Faptul ca este acid ii confera aroma si proprietatile de conservant -previne dezvoltarea bacteriilor.
Acidul citric este confundat deseori cu acidul ascorbic (vitamina C) deoarece se regasesc in aceleasi produse alimentare. Prin comparatie, acidul citric nu este esential pentru mentinerea functiei celulelor, precum este acidul ascorbic.
Mai poate fi confundat si cu “sarea de lamaie” (acidul tartric E 334) care are un anumit grad de toxicitate.
Acidul citric produs de celulele umane nu este daunator. Este esential in procesul de productie a energiei din nutrientii ce o contin - proteine, carbohidrtati si grasimi. Asa se produce citratul, efectele lui neputand fi inlocuite cu cele ale unui citrat consumat.
Consumul de citrice duce direct si la consum de acid citric. Acesta patrunde in sange, iar majoritatea acidului ajunge in urina si, spre urmare, este eliminat din organism.
O mica parte din acidul citric ajunge si in celule, in mare parte cele ale ficatului. Atunci cand citratul ajunge in celule, acesta este convertit in grasime. In concluzie, doar o mica parte de citrat ajunge in celule, efectele fiind minime.
Consumul scazut de acid citric nu este daunator. In acelasi timp, nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata, de aceeea producatorii sunt cei care decid ce cantitate sa foloseasca in produse.
Conform Codex Alimentarius, acidul citric poate fi folosit ca regulator de aciditate, antioxidant si agent de chelare.
Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
-
01.6.6 Proteine din branza de zer - gmp
-
02.1.1 Ulei de unt, grasime din lapte, unt clarificat - gmp
-
14.1.2.1 Suc de fruncte - 3000 mg/kg
-
14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe - 3000 mg/kg
-
14.1.3.1 Nectar de fructe - 5000 mg/kg
-
14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe - 5000 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Acid Citric.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Surse: livestrong.com, alive.com.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de acid citric poate fi daunator pentru anumite persoane care au diverse sensibilitati. De asemenea, consumul excesiv este si el daunator, acest lucru fiind valabil in cazul oricarui aliment.
Un studiu al cercetatorilor germani au demonstrat ca un consum mare de acid citric poate duce la eroziune dentara (aparitia cariilor), mai ales printre copii si adolescenti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca a crescut consumul de sucuri, dulciuri si sosuri printre aceste doua categorii, iar aceste produse contin acid citric.
Copiii si adolescentii mai sunt expusi si la urmatoarele efecte advserse ale consumului excesiv de acid citric:
-
iritarea sistemului digestiv
-
iritarea sistemului respirator (de la inhalarea acidului din bauturile carbogazoase)
Consumul excesiv de acid citric poate cauza:
-
Reactii alergice (intoleranta)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
-
Probleme la nivel digestiv (arsuri, dureri, senzatie de voma)
-
Probleme la nivelul dintilor (afecteaza smaltul)
Consumul de acid citric nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.
Citeste mai mult
Sinonime: E150D; CARAMEL AMONIACAL
Functii: colorant, aditiv
Descriere:
Aditivi alimentari din categoria colorantilor artificiali.
E150d sau caramel sulfit de amoniu, este un colorant maro, artificial, care se obtine prin incalzirea glucidelor alimentare, in prezenta compusilor sulfit si amoniu.
Se poate obtine si din glucide provenite din porumb sau sfecla modificate genetic (GMOS).
Este solubil in apa si are gust specific, uneori amar.
Face parte din categoria "E-uri suspecte".
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
Efectele secundare manifestate in cazul utilizarii E150d:
-
probleme intestinale (pot aparea dupa ingestia unor cantitati mari)
Doza maxima zilnica recomandata: 200 mg/kg.
Reactii adverse:
- Cancer:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Center for Science in the Public Interest (CSPI) a afirmat, pe baza unor studii recente ale cercetatorilor de la Universitatea Davis din California, ca prezenta acestui tip de colorant poate favoriza aparitia cancerului.
Citeste mai mult
Descriere:
Extractel de plante sunt folosite pentru a oferi anumite proprietati pozitive bauturii sau mancarii in care sunt folosite: le imbunatatesc gustul, le confera proprietati antioxidante etc.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de extracte de plante naturale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E 950; ACESULFAM DE POTASIU
Functii: indulcitor chimic
Descriere:
-
Edulcorant intens si potentiator de aroma
-
Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica.
-
In Codex Alimentarius are numarul E950 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
-
Doza maxima zilnica pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
FDA (Food and Drugs Administration) a analizat acest ingredient si a permis utilizarea acestuia ca aditiv alimentar.
Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.
-
Determina stres metabolic
-
Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
-
Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.
Citeste mai mult
Sinonime: E952; ACID CICLAMIC SI SARURILE SALE DE NA SI CA (CICLAMAT DE SODIU, CICLAMAT DE CALCIU)
Functii: indulcitor
Descriere:
-
edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial, fara valoare calorica.
Ciclamatul de sodiu este un indulcitor artificial, de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza, depinzand de concentratia utilizata. Este de obicei folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina.
Acest controversat indulcitor a fost utilizat in USA pana in anul 1970, dupa care a fost interzis.
Doza zilnica admisa: 11 mg/ kg corp, exprimata in acid ciclamic.
In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E952 si face parte din categoria E-urilor periculoase.
Reactii adverse:
- Cancer:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
Studiile pe animale au indicat ca produce cancer si afecteaza glandele genitale masculine (testiculele), amplificand potenta altor substante cancerigene.
-
Institutul American de Cercetari al Cancerului a incadrat acest ingredient in grupa 3 ca agent cancerigen.
-
Efecte adverse: tumori maligne ale vezicii urinare la animalele de laborator, oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei si cancere de creier.
Citeste mai mult
Sinonime: E951
Functii: indulcitor chimic
Descriere:
-
Acidul aspartic este un aminoacid. Se prezinta sub forma unei pulberi cristaline de culoare alba sau sub forma granulara.
-
Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore.
-
Este "inrudit" cu E 950 (acesulfam K), ambii fiind indulcitorilor chimici (artificiali).
In Codex Alimentarius are numarul E951 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
Poate fi gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar , cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului.
Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice:
-
tumori pe creier
-
scleroza multipla
-
epilepsie
-
boala Parkinson
-
sindromul Alzheimer
-
retardare mintala
-
fibromialgie
-
diabet.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.