Danonino este o branzica naturala din lapte proaspat de vaci si piure de capsuni si caise. Este o sursa de Calciu si Vitamina D, elemente necesare pentru dezvoltarea normala a oaselor copilului tau.
Datorita procesului de fabricatie la standarde europene, a calitatii laptelui si a fructelor, termenul de valabilitate al produsului este de 30 zile, fara sa contina conservanti sau coloranti artificiali.
Acest produs contine 12 ingrediente dintre care 11 sunt considerate sigure, 1 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.
Contine branza de vaci.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Produs lactat obtinut prin coagularea laptelui anumitor animale, mai des vaci, dar si capre, iac, oi si bivoli. Pentru a se obtine inchegarea laptelui, este folosit cheagul, dar unele tipuri de branza sunt inchegate cu acizi precum otet sau suc de lamaie.
Pentru a reduce pH-ul si pentru a dezvolta savoarea, branzei ii sunt adaugate bacterii, iar anumite tipuri de branza au mucegai pe coaja sau in interior.
Culoarea naturala variaza de la alb la galben. La anumite tipuri de branza se adauga plante si mirodenii.
Branza este foarte bogata in calciu, dar si in proteine.
-
100g de branza proaspata de vaca - 90 mg calciu
-
100g de branza de capra – 100 mg calciu
-
100 g de telemea – 300 mg calciu
-
100 g de svaiter – 1.150 mg calciu
De asemenea, are un continut variabil de lipide si de sodiu.
Continutul branzaturilor in apa variaza intre 35 si 80%.
Reactii adverse:
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Din cauza grasimilor, branzeturile sunt contraindicate in cazurile de:
-
Ateroscleroza
-
Hipercolesterolemie
-
Hipertensiune
-
Afectiuni renale.
Citeste mai mult
Descriere:
Produs lactat, compus din grasimea ridicata la suprafata laptelui neomogenizat.
Smantana se obtine din lapte de vaca sau de bivolita, nefiert, pus intr-un vas la prins intr-un loc racoros si uscat. Urmatoarea etapa a producerii de smantana este smantanirea laptelui prins sau extragerea grasimii prin centrifugare.
Componentele standard continute in smantana sunt:
-
apa (45-68%)
-
grasimi (25-60%)
-
proteine (1,6–2,5%)
-
lactoza (2,4-3,5%).
Exista mai multe tipuri de smantana:
-
smantana sau lapte pentru cafea (10-15% grasimi)
-
smantana pentru gatit (12-30 % grasimi sau 30-35% grasimi)
-
smantana dulce (lichida) (30-40% grasimi)
-
smantana dubla (minim 55% grasimi)
-
smantana maturata - obtinuta prin pasteurizare si maturare cu adaus de acid lactic.
-
smantana acra fermentata (maxim 30% grasimi)
Reactii adverse:
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Smantana este contraindicata in cazurile de:
-
ulcer stomacal sau intestinal
-
gastrita cu aciditate ridicata
-
obezitate.
Citeste mai mult
Descriere:
Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.
Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop.
In alimentatie, zaharul poate:
-
Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
-
Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.
11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
-
Poate contine urmatorii aditivi:
-
Silicat de calciu 15000 mg/kg
-
silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
-
carbonat de magneziu 15000 mg/kg
-
silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
-
fosfati 6600 mg/kg
-
dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
-
aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
-
sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
-
Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
-
Sa detina o polarizare minima de 99,7°;
-
Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
-
Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.
Citeste mai mult
Descriere:
Pentru 166 de grame de
capsuni:
- calorii 50
- proteine 1 g
- carbohidrati 11.65 g
- fibre dietetice 3.81 g
- calciu 23.24 mg
- fier 0.63 mg
- magneziu 16.60 mg
- fosfor 31.54 mg
- potasiu 44.82 mg
- seleniu 1.16 mg
- vitamina C 94.12 mg
- acid folic 29.38 mcg
- Vitamina A 44.82 IU
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de capsuni nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E333
Functii: antioxidant, regulator de aciditate, conservant, aromatizant, agent de dedurizare a apei.
Descriere:
Forme ale citratului de calciu (saruri)
-
E 333(i)- Citrat monocalcic
-
E 333(ii) – Citrat dicalcic
-
E 333(iii) – Citrat tricalcic
Se utilizeaza in cantitatile prevazute de retete in produse pe baza de lapte, carne, peste, fructe, legume, grasimi, in produse de panificatie, patiserie, cofetarie, sosuri, condimente.
Citratul de calciu contribuie la conservarea calciului propriu din organism si reduce nivelul de hormoni, care contribuie la scurgerea de calciu din oase.
Usor de digerat, nu cauzeaza constipatie.
Reactii adverse:
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
-
Doza zilnica admisa nu este limitata si nu produce efecte secundare in cantitatile continute de alimente.
-
Nu se cunosc efecte adverse in cantitati mici
Citeste mai mult
Descriere:
Aroma naturala este aroma compusa numai din substante aromatice naturale si/sau concentrate aromatice naturale care pot fi dizolvate in solventi sau depuse pe suport solid cu/sau adaos de emulgatori naturali.
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
-
care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
-
compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome poate cauza:
Consumul de arome naturale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
- Sucurile din care se indeparteaza o parte din apa prin concentrare sau crioconcentrare se numesc concentrate.
Concentratul de fructe si de legume este la fel de hranitor ca sucul proaspat, atata timp cat bautura este etichetata cu 100% suc.
In cazul produselor cu 100% suc, aceeasi cantitate de apa care este eliminata in timpul transformarii, este adaugata in timpul reconstituirii,astfel profilul nutritional al sucului nu se schimba.
Proprietati:
- antianemice
- hepatoprotectoare
- hipotensive
- antioxidante
- carminative
- antispastice
- cicatrizante
- antidiareice
- laxative
- depurative
- diuretic
- galactogog
- vermifug.
Sucul de morcov este usor de asimilta de organism si:
- stimuleaza pofta de mancare
- contribuie la cicatrizarea formatiunilor ulceroase gastro-intestinale
- dizolva formatiunile canceroase
- intareste dintii
- stimuleaza apetitul
- ajuta la prevenirea anemiei
- lupta impotriva semnelor imbatranirii (cu ajutorul beta-carotenului pe care il contine)
Specialistii sustin ca ar trebui sa consumam 50 – 60 ml de suc de morcov pe zi.
Concentratul de morcov se utilizeaza si in rol de colorant, evitandu-se astfel colorantii artificiali.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Nu se recomanda consumul de suc de morcov in caz de cataracta si glaucom.
Supradozarea poate determina fotodermatoze (fotosensibilitate, urticarie solara, etc.), cristalizari la nivelul cristalinului.
Consumul de concentrat din morcov poate cauza:
- Reactii alergice
- Crestere in greutate
- Diabet
Consumul de concentrat din morcov nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
- Sucurile din care se indeparteaza o parte din apa prin concentrare sau crioconcentrare se numesc concentrate.
Morcovul negru este bogat in doua tipuri de polifenoli: antocieni si acizi fenolici.
De asemenea, morcovul negru contine pigmenti antocianici, care:
- contribuie la scaderea nivelului colesterolului negativ (LDL)
- impiedica oxidarea acestuia pe artere
- incetinesc procesele degenerative
- protejeaza impotriva diferitelor forme ale bolii canceroase.
Morcovul negru ca sic el portocaliu, contine fibre care, conform unui studiu realizat de specialistii de la Universitatea Queensland, se leaga de 80% dintre polifenoli, antioxidanti care inhiba dezvoltarea cancerului.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Nu se recomanda consumul de suc de morcov negru in caz de cataracta si glaucom.
Supradozarea poate determina fotodermatoze (fotosensibilitate, urticarie solara, etc.), cristalizari la nivelul cristalinului.
Consumul de concentrat din morcov negru poate cauza:
- Reactii alergice
- Crestere in greutate
- Diabet
Consumul de concentrat din morcov negru nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Dovleacul contine multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina E, nu contine grasimi saturate sau colesterol si este o sursa bogata de fibre.
Beneficii:
- previne diabetul, regleaza glicemia,
- tine colesterolul sub control
- sustine un echilibru al greutatii corporale
- favorizeaza digestia
- previne depunerile de grasime
- reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare
- protejeaza creierul si susține sistemul nervos
- imbunatateste functiile aparatului reproducator prin aportul de zinc si fosfor
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul exagerat de concentrat din dovleac poate cauza:
- Reactii alergice
- Crestere in greutate
- Diabet
Consumul de concentrat din dovleac nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: VITAMINA D3
Descriere:
Vitamina D3 este si steroid, precum testosteronul, colesterolul si cortizolul.
Vitamina D este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului.
Vitamina D3 are rol benefic in metabolismul magneziului, a fierului si a hidrocarburilor, precum si in mentinerea unui raport normal intre calciu si fosfor, in sange si in lichidul interstitial.
Doza zilnica recomandata este de 1020 mg, carenta provocand rahitism la copii si osteomalacia la adulti.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Vitamina D este contraindicata in nefrite, litiaza renala, procese degenerative cardiovasculare si ateroscleroza.
Citeste mai mult
Sinonime: PRUNUS ARMENIACA
Descriere:
-
pom fructifer, ce apartine de familia Rosaceae, genul Prunus.
Caisele contin:
-
betacaroten
-
vitamine B3 (PP), C si E
-
fibre
-
zaharuri simple: levuloza (fructoza) si glucoza
-
oligoelemente (magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, fluor, brom, cobalt).
Proprietati:
-
Combat oboseala fizica si intelectuala datorita continutul bogat de vitamine si minerale
-
Scad tensiunea arteriala datorita continutul de potasiu
-
Favorizeaza bronzarea, dar protejeaza pielea datorita continutului de betacaroten
-
Incetinesc procesul de imbatranire datorita continutul de betacaroten, vitamine C si E si flavonoide
100 g de caise contin:
-
Calorii 50 kcal
-
Carbohidrati 11 g
-
Proteine 1,4 g
-
Grasimi Totale 0,4 g
-
Fibre 2 g
-
Acid folic 9 mcg
-
Niacina 0,06 mcg
-
Acid pantotenic 0,24 mcg
-
Piridoxina 0,054 mcg
-
Riboflavina 0,04 mcg
-
Tiamina 0,03 mcg
-
Vitamina A 1900 UI
-
Vitamina C 10 mg
-
Vitamina E 3 mg
-
Vitamina K 3,3 mcg
-
Sodiu 1 mg
-
Potasiu 250 mg
-
Calciu 13 mg
-
Fier 0,5 mg
-
Magneziu 10 mg
-
Fosfor 25 mg
-
Zinc 0,2 mg
-
Beta-caroten 1000 mcg
-
Luteina-zeaxantina 90 mcg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Atentie la samburii de caise, acestia contin amygdalin, o glicozida toxic cyanogenica. Evitati sa ii consumati in exces.
In medie, un sambure de caisa contine aproximativ 0,5 mg de cianura.
Citeste mai mult
Descriere:
Laptele contine toti cei 9 aminoacizi esentiali unei alimentatii sanatoase.
Proteinele din lapte se impart in 2 grupe principale:
-
Proteine din zer (care se digera repede) – 18% din totalul proteic; folosite inainte si dupa efort fizic pentru a repara mai repede tesutul muscular si pentru a da energie;
-
Cazeina (se digera mai greu – pana la 7 ore) – se regaseste in cea mai mare cantitate (aproximativ 82%) si contine si fosfor; ajuta la repararea tesutului muscular (folosita cel mai des peste noapte).
Restul proteinelor din lapte se regasesc sub forma de enzime, inclusiv lipaze si fosfataze, cat si proteaze.
Conform Codex Alimentarius, proteina din lapte se regaseste in categoria 12.10 Produse proteice din alte surse decat boabele de soia: proteina din lapte, proteina din cereale si proteina din analogi sau inlocuitori vegetali pentru produsele standard, precum carne, peste sau lapte.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de proteine din lapte poate cauza:
-
Reactii alergice (intoleranta)
-
Probleme la nivel digestiv
Consumul de proteine din lapte nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult