Traieste sanatos Traieste sanatos
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Edenia - Pizza speciale

Edenia - Pizza speciale
Ai folosit acest produs?
Ce nota ii oferi?
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Macromex

 

Descriere Edenia - Pizza speciale

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.


Coapta pe vatra de piatra, pizza Edenia are un blat cu aspect rustic, subtire si crocant, acoperit cu un strat bogat de topping-uri variate, preparate din ingrediente de calitate superioara. Sosul proaspat de rosii este aplicat direct pe blat, inainte de coacere, pentru a-i intensifica gustul si aroma apetisanta.

Cantitate: 325 g.

Alte informatii:

Acest produs contine 21 ingrediente dintre care 15 sunt considerate a fi sigure, 6 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.

Valori nutritionale per 100g

Valoare energetica
235kcal
Grasimi/Lipide
8.8g
din care Grasimi saturate
3.7g
Carbohidrati/Glucide
26.4g
din care Zaharuri
3.5g
Proteine
11.5g
Sare
1.28g
Fibre
0g

 

Ingrediente Edenia - Pizza speciale

Faina de grau, Pasta de rosii, BRANZA EDAM, BRAZA MOZZARELLA, Apa, SALAM, CIUPERCI CHAMPIGNON, Ulei de rapita, DEXTROZA (GLUCOZA), SARE IODATA, Drojdie, Amidon, AMIDON DIN GRAU, ZAHAR, VERDETURI, Condimente, PASTARNAC, Usturoi, TELINA, SUNCA DE PORC, SALAM PEPPERONI

Produsul contine branza edamer 7.7%, mozzarella 7.7%, salam 7.1%, ciuperci champignon 5.5%, sunca 5.5% si salam pepperoni 2.8%.

 

Grad de risc produs

Atentie la urmatoarele ingrediente:

Salam,
ingredient cu risc mediu de dauna, este un tip de mezel care se face din urmatoarele ingrediente: carne tocata (de porc sau vita in general), condimente, sare, grasimi. Acestea se amesteca pana se obtine o pasta care va fi ambalata intr-o membrana. Mai apoi, salamul va fi supus unui proces de afumare, uscare sau fierbere (procedeul este ales in functie de tipul de salam).

Dextroza (glucoza), ingredient cu risc mediu de dauna, este un compus organic care apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6. Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa. Are un gust dulce. Este principala sursa de energie a organismului. Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor. De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale, chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului, in lucrarea omonima: Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa, pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale, excluzand competitia sportiva ca scop in sine: * Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Amidon, ingredient cu risc mediu de dauna. Conform Codex Alimentarius, amidonul se regaseste in grupa  06.2 Fainuri si amdonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.2 Amidonuri: amidonul este un polimer de glucoza ce se regaseste in forma granulara in diverse specii de plante, seminte si tuberculi.

Zaharul, ingredient cu risc mediu de dauna, este folosit pe scara larga in alimentatie si in diverse industrii pentru a indulci alimentele si bauturile. Cel mai utilizat tip de zahar este zaharul alb rafinat (sucroza), obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar.

Condimente, ingredient cu risc mediu de dauna. In aceasta categorie intra ierburi – frunzele verzi apartinand plantelor nu foarte inalte (oregano, rozmarin, busuioc, salvie, patrunjel). Condimentele provin din coaja, radacina, fructele si semintele plantelor si copacilor aromatici (piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara, ghimbir, sofran, curcuma, paprika).

Sunca de porc, ingredient cu risc mediu de dauna, este un produs din carne obtinut prin sararea, afumarea sau uscare a pulpei superioare a porcului, in special a piciorului (sau spatelui). Exista diferite tipuri de sunca, care variaza in functie de metoda de preparare, regiunile de productie si condimentele utilizate. Aceasta este o delicatese apreciata in multe culturi si este adesea servita caantre aperitive, ingrediente in sandvisuri sau gustari.

Data analizei: 2025-06-11


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:


Faina de grau prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (1/4 cana):
  • 100 de calorii
  • 0,5 g de grasimi
  • 21 g de carbohidrati
  • 3 g de fibre
  • 4 g de proteine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 152-1985, faina de grau se regaseste in grupa 06.2 Fainuri si amidonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.1 Fainuri: faina este produsa prin macinarea granelor, cerealelor, tuberculilor si miezul palmierului. In aceasta categorie intra: faina folosita in fabricarea pastelor, a produselor de cofetarie si patiserie, a painii si amestecuri de fainuri.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • azodicarbonamide - 45 mg/kg
  • peroxid de benzoil - 75 mg/kg
  • clor - 2500 mg/kg
  • dioxid de clor - 30 mg/kg
  • proteaze – gmp
  • sulfiti - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), faina poate contine:
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati (E 338-452)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • L-cisteina (E 920)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de faina de grau poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta la gluten)
  • Crestere in greutate
  • Probleme la nivel digestiv
Consumul de faina de grau nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Pasta de tomate reprezinta amestecul rezultat dupa inlaturarea pielii si semintelor rosiilor, prezentand urmatoarele valori nutritionale (per lingura):
  • 13 calorii
  • 0 grasimi
  • 244 IU vitamina A
  • 3,5 mg vitamina C
  • 5 mg fier
  • 162 mg potasiu
Conform Codex Alimentarius, Standardul 057-1981, pasta de rosii se regaseste in categoria 04.0 Fructe si legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, grupa 04.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, subgrupa 04.2.2.6 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte preparate sub forma de pulpa (sosuri): paste si pulpe de legume. 

Aceasta poate contine urmatorii aditivi:
  • Acesulfam de Potasiu - 350 mg/kg
  • Rosu Allura AG -  200 mg/kg
  • Aluminosilicat de sodiu - 200 mg/kg
  • Aspartam - 1000 mg/kg
  • Sare de aspartam-acesulfam - 350 mg/kg
  • Benzoati - 3000 mg/kg
  • Albastru briliant FCF - 100 mg/kg
  • Caramel amoniacal - 50000 mg/kg
  • Carmin - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Carotenoizii - 50 mg/kg
  • Clorofila si clorofilina, complexi de cupru - 100 mg/kg
  • Ciclamati - 250 mg/kg
  • Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 2500 mg/kg
  • Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu - 80 mg/kg
  • Extract din coaja de strugure - 100 mg/kg
  • Hidroxibenzoati, para- - 1000 mg/kg
  • Indigotina (carmin indigo) - 200 mg/kg
  • Neotam - 33 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 50 mg/kg
  • Polisorbati - 3000 mg/kg
  • Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 5000 mg/kg
  • Riboflavine - 300 mg/kg
  • Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu  - 200 mg/kg
  • Steviol glicozid - 165 mg/kg
  • Sucraloza (triclorogalactosucroza) -  400 mg/kg
  • Sucrogliceride - 5000 mg/kg
  • Sulfiti - 300 mg/kg
  • Galben sunset FCF - 50 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de pasta de rosii poate cauza:

  • Reactii alergice si intoleranta
  • Sindromul colonului iritabil
  • Arsuri la stomac
Consumul de pasta de rosii nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

branza olandeza, obtinuta din lapte de vaca partial degresat si are un continut scazut de grasimi (40%).
 
Contine cu 14% mai mult calciu in comparatie cu branza Cheddar. 
 
Are o culoarea galben pal, forma rotunda si foita de ceara rosie sau galbena.
 
Este uscata si usoara si are un gust apropiat celui de alune.

Este disponibila cu aroma de ierburi, condimente si piper sau afumata si este potrivita pentru sosuri, supe, rulade.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de branza Edam nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Din cauza grasimilor, branzeturile sunt contraindicate in cazurile de:

  • Ateroscleroza
  • Hipercolesterolemie
  • Hipertensiune
  • Afectiuni renale.


Citeste mai mult

 

Descriere:

branza originara din sudul Italiei, facuta in mod traditional din lapte de bivolita.
 
Laptele de bivolita este bogat in grasimi si contine mai multe proteine decat laptele de vaca.

Branza Mozarella are cu 60% mai mult calciu si contine cu 40% mai putin colesterol decat laptele de vaca, de aceea este mai benefic organismului.

Are un gust discret si delicat, apropiat de aroma smantanii cu un usor iz de fan uscat. De obicei, mozzarella este mancata la cateva ore dupa ce este facuta.
 
Branza Mozzarella proaspata este una dintre tipurile de branza usor de preparat acasa si este folosita intr-o mare varietate de retete, inclusiv salate, carne, fructe de mare si legume.
 
Alte tipuri de Mozzarella:
  • Mozzarella di Bufala, de asemenea, cunoscut sub numele de "mozzarella de bivolita", este facut din lapte de bivolita domesticita.
  • Mozzarella di Fior Latte este produs din lapte de vaca proaspat, pasteurizat sau nepasteurizat, in timp ce  mozzarella uscata este facuta din tot laptele sau in parte lapte degresat.
  • Mozzarella affumicata este o varietate afumata de Mozzarella.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de branza Mozzarella nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Din cauza grasimilor, branzeturile sunt contraindicate in cazurile de:

  • Ateroscleroza
  • Hipercolesterolemie
  • Hipertensiune
  • Afectiuni renale.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu. 

Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:

„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.

Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:

a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”

De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
  • Bacterii coliforme
  • Escherichia coli (E.coli)
  • Enterococi
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
  • Stibiu – 0,005 (mg/l)
  • Arsen – 0,01 (mg/l)
  • Bariu – 1,0 (mg/l)
  • Bor (mg/l)
  • Cadmiu – 0,003 (mg/l)
  • Crom – 0,05 (mg/l)
  • Cupru – 1,0 (mg/l)
  • Cianuri – 0,07 (mg/l)
  • Fluoruri – 5,03 (mg/l)
  • Plumb – 0,01 (mg/l)
  • Mangan – 0,5 (mg/l)
  • Mercur – 0,001 (mg/l)
  • Nichel – 0,020 (mg/l)
  •  Nitrati – 50 (mg/l)
  • Nitriti – 0,1 (mg/l)
  • Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de apa contaminata poate cauza:

  • Methemoglobinemia
  • Cancer (gastric, in principal)
  • Intoxicatii si alergii
  • Afectiuni dermatologice
  • Toxicitate la nivelul diverselor organe
  • Hepatita
  • Dizenterie
  • Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).


Citeste mai mult

 

Descriere:

Salamul este un tip de mezel care se face din urmatoarele ingrediente: carne tocata (de porc sau vita in general), condimente, sare, grasimi. Acestea se amesteca pana se obtine o pasta care va fi ambalata intr-o membrana. Mai apoi, salamul va fi supus unui proces de afumare, uscare sau fierbere (procedeul este ales in functie de tipul de salam).

Salamul se vinde intreg, uneori si sub forma de feliute subtiri. Este cel mai des utilizat in sendvisuri si aperitive.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Riscuri pentru sanatate:
-
poate creste nivelul de colesterol;
-probleme cardiovasculare;
-poate duce la hipertensiune arteriala;
-riscuri de cancer;
-infectii cu bacterii sau paraziti.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Ciupercile champignon, cunoscute si sub numele de Agaricus bisporus, sunt unele dintre cele mai populare ciuperci comestibile din lume. Acestea au un capac alb sau bej, cu o textura neteda si o tulpina solida. De asemenea, au un gust delicat si o textura ferma.

Ciupercile champignon sunt folosite in diverse preparate, precum salate, supe, tocanite, pizza si paste. Pot fi consumate si crude sau gatite.

Sunt bogate in vitamine (B, D), minerale (potasiu, fier) si antioxidanti, avand beneficii pentru sanatate, cum ar fi sprijinirea sistemului imunitar si reducerea riscului de boli cronice.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Posibile riscuri:

-alergii;
-contaminare;
-intoxicare cu specii toxice de ciuperci.


Citeste mai mult

Sinonime: ULEI DE CANOLA

 

Descriere:


Rapita este o planta ce face parte din familia varzei si a mustarului, uleiul de rapita fiind cunoscut si sub denumirea de ulei de canola. Trebuie insa mentionat faptul ca uleiul de canola este un tip de ulei de rapita, fiind derivat din acesta.

Astfel, uleiul de canola este compus 100% din grasimi (7% saturate, 63% mononesaturate, 28% polinesaturate), avand 884 de calorii pe 100 g. Acesta nu contine carbohidrati, proteine, fibre sau zaharuri, ci doar vitaminele K si E.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esterii propilenglicolului cu acizii grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
  • Acid lactic (E 270)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
  • Extract bogat in tocoferol (E 306)
  • Alfa-tocoferol (E 307)
  • Gama-tocoferol (E 308)
  • Delta-tocoferol (E 309)
  • Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
  • Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
  • Lecitine (E 322)
  • Acid citric (E 330)
  • Citrati de sodiu (E 331)
  • Citrati de potasiu (E 332)
  • Citrati de calciu (E 333)
  • Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
  • Extracte de rozmarin (E 392)
  • Dimetilpolisiloxan (E 900)
  • Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de ulei de rapita poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
  • Deficiente nutritionale
  • Toxicitate datorata acidului euricic
Consumul de ulei de rapita nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: GLUCOZA

 

Descriere:

Compusul organic, apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6.
 
Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa.
Are un gust dulce.
 
Principala sursa de energie a organismului.
Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor.
De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).

Obtinere: este unul dintre produsii de fotosinteza a plantelor si a unor procariote. Se gaseste indeosebi in sucul fructelor dulci ale plantelor.
 
Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante.
Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai.
Lactoza - zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza.
In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor. 
Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.
 
Cele mai importante forme de comercializare si folosire a glucozei:
  • sirop de glucoza - conține glucoza in concentratie de 32,40%;
  • glucoza tehnica - cu o concentrație de 75%;
  • glucoza cristalizata (tablete) - concentratie de 99%.
Utilizare:
  • Solutiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic. 
  • Solutia de glucoza 5 % este izotona si are aceleasi utilizari, fiind folosita cel mai des. 
  • Solutiile de concentratii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice si isi gasesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaza deshidratare tisulara, foarte utila in edeme).
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de dextroza (glucoza) poate cauza:

  • Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de dextroza (glucoza) nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

 
Sare obisnuita la care s-a adaugat iod, microelement nutritiv implicat in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului.

Iodul este un oligoelement esential pentru organismul uman, fiind indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni. 
 
Sarea iodata lupta impotriva:
  • tulburarilor de memorie 
  • scaderii capacitatii de concentrare
  • stimuleaza producerea hormonilor tiroidieni
Cantitatea de iod in sare in Romania, stipulata prin HG nr 1904/2006, este de 30 mg/kg sare sub forma de iodat sau de iodura de potasiu.


Se recomanda consumul a:
  • 100 mcg de sare iodata pe zi in cazul copiilor
  • 150 mcg/zi in cazul adultilor.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Sarea iodata este un produs sigur pentru consumul zilnic, atunci cand este utilizata in cantitati moderate, conform recomandarilor nutritionale. Iodul adaugat in sare ajuta la prevenirea deficientelor de iod din organism, care pot afecta functionarea normala a glandei tiroide.

Consumul excesiv de sare, iodata sau neiodata, nu este recomandat si poate avea efecte negative asupra sanatatii.

Persoanele cu afectiuni tiroidiene ar trebui sa consulte un medic inainte de a consuma produse cu adaos de iod.
 

 


Citeste mai mult

 

Descriere:


Exista 2 tipuri de drojdie – cea folosita in fabricarea berii si cea folosita in industria alimentara. Drojdia de bere este bogata in:
  • Acid folic
  • Complexul de vitamina B (fara B12)
  • Potasiu
  • Tiamina
  • Niacina (vitamin B3)
  • Crom
  • Seleniu
  • Zinc
Alte valori nutritionale (per 2 linguri):
  • 116 calorii
  • 70 mg de sodiu
  • 13 g de carbohidrati
  • 6 g de fibre
  • 16 g de proteine
  • 0 grasimi
Conform Codex Alimentarius, drojdia se regaseste in grupa 12.8 Drojdie si produse din drojdie: inclusiv drojdia folosita in brutarii si produsele orientale folosite in productia bauturilor alcoolice.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • hidroxianisol butilat - 200 mg/kg 15
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), drojdia poate contine:
  • Esteri de sorbitan (E 491-495) - numai drojdie uscata și drojdie pentru panificatie
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de drojdie poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv (crampe, balonari, gaze)
  • Candida
Consumul de drojdie nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Amidonul poate proveni din:
  • Cereale
  • Porumb
  • Grau
  • Orez
  • Fasole
  • Mazare
  • Cartofi
  • Tapioca
Conform Codex Alimentarius, amidonul se regaseste in grupa  06.2 Fainuri si amdonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.2 Amidonuri: amidonul este un polimer de glucoza ce se regaseste in forma granulara in diverse specii de plante, seminte si tuberculi.

 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

In general, amidonul este considerat a fi un ingredient alimentar sigur pentru consum.

Totusi, consumul excesiv de amidon rafinat (din produse procesate) poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi cresterea in greutate sau un risc crescut de diabet de tip 2.

Consumul de amidon nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Amidonul este un polizaharid de rezerva, specific organismelor vegetale, care se gaseste atat in tesuturile fotosintetice, cat si in majoritatea tesuturilor de rezerva (seminte, tubercule etc). Este partea cea mai importanta din glucide.
 
Amidonul de grau este o substanta sub forma de pulbere obtinut din boabe de grau. 
 
Este foarte util ca un agent de ingrosare, dar nu are puterea de ingrosare la fel de mare ca si amidon de porumb.
Amidonul de grau este folosit in sosuri si budinci. 

Extragerea amidonului de grau este un proces auxiliar care se realizeaza la obtinerea glutenului din faina de grau.

Procedeelede extracţie sunt urmatoare:
  • procedeul alcalin
  • procedeul spalarii aluatului
 
Reactii adverse:

Citeste mai mult

Functii: indulcitor, conservant

 

Descriere:


Zaharul este un ingredient folosit pe scara larga in alimentatie si in diverse industrii pentru a indulci alimentele si bauturile
 
Cel mai utilizat tip de zahar este zaharul alb rafinat (sucroza), obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar.

Tipuri de zahar:
-
  1. zahar alb rafinat (sucroza): este cel mai comun tip de zahar, utilizat in majoritatea produselor de patiserie, bauturi si deserturi
  2. zahar brun: contine melasa, care ii confera culoarea mai inchisa si un gust mai intens, usor caramelizat.
  3. zahar pudra: este un un zahar fin, adesea folosit in glazuri si prajituri
  4. zahar de cocos: obtinut din seva florilor de cocos, este considerat mai putin procesat, avand un indice glicemic mai scazut
  5. zahar din fructe (fructoza): natural prezent in fructe si utilizat si sub forma concentrata in diverse produse.

Desi nu sunt tehnic "zaharuri" pure, mierea, siropul de artar si siropul de agave sunt alternative mai naturale la zaharul rafinat.

Utilizarile zaharului in alimentatie:
-
  • indulcire: zaharul este folosit pentru a indulci alimentele si bauturile, de la cafea si ceai la deserturi, prajituri si bomboane.
  • conservare: ajuta la conservarea fructelor si legumelor in gemuri, dulceata si compoturi, prin reducerea activitatii apei, ceea ce impiedica dezvoltarea bacteriilor.
  • textura si volum: in patiserie, zaharul contribuie la obtinerea texturii corecte, ajuta la formarea crustei si la inaltarea aluatului.

Zaharul este o sursa rapida de glucoza, care este utilizata de organism ca energie rapida. Este important pentru functionarea creierului si a muschilor, in special in activitati intense.
 
Organizatiile de sanatate, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), recomanda limitarea consumului de zahar adaugat la mai putin de 10% din totalul caloriilor zilnice, ideal pana la 5% pentru beneficii suplimentare de sanatate. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune aproximativ 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri, ideal 25 de grame. 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul excesiv de zahar este asociat cu o serie de probleme de sanatate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2, boli de inima, si probleme dentare (carii). De asemenea, poate contribui la cresterea inflamatiei in organism.

De asemenea, zaharul rafinat si alte forme de zahar procesate au un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca pot creste rapid nivelul de zahar din sange, avand un impact negativ asupra insulinei si metabolismului.
 


Citeste mai mult

 

Descriere:

 
Verdeturile sunt plante cu frunze verzi, comestibile, utilizate frecvent in alimentatie datorita continutului lor bogat in vitamine, minerale si antioxidanti. Acestea pot fi consumate crude (in salate, sucuri), gatite (in ciorbe, mancaruri) sau sub forma de condimente.

Exemple comune de verdeturi: patrunje, leustean, spanac, marar, urzici, salata verde, frunze de telina, loboda, stevie, rucola.

Verdeturile au atat intrebuintari culinare, cat si beneficii nutritionale si medicinale. Acestea ofera prospetime si aroma intensa preparatelor. Frunzele verzi sunt folosite frecvent ca garnitura.

Beneficii nutritionale:
Sunt surse importante de vitamine( C, K si A), acid folic, fier, calciu si magneziu si fibre
Pot sustine functiile ficatului, digestia, sistemul imunitar si sanatatea cardiovasculara.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Desi in general sunt sanatoase, verdeturile pot prezenta unele riscuri daca nu sunt consumate in mod corect:
-contaminare cu pesticide sau bacterii
-interactiuni cu anumite tratamente
-continut de oxalati
-alergii sau intolerante rare
  


Citeste mai mult

 

Descriere:


Ierburi – frunzele verzi apartinand plantelor nu foarte inalte (oregano, rozmarin, busuioc, salvie, patrunjel).

Condimente – provin din coaja, radacina, fructele si semintele plantelor si copacilor aromatici (piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara, ghimbir, sofran, curcuma, paprika).

Produse de asezonare – amestecuri de ierburi si condimente ce contin sare si uneori usturoi, ce ofera savoare mancarii.

Caracteristici nutritionale:
  • Calorii (per lingura): piper negru – 5; busuioc uscat – 2; scortisoara – 6; pudra de usturoi – 9; oregano – 3; pudra chili – 6  
Conform Codex Alimentarius, condimentele se regasesc in grupa 12.2 Ierburi, condimente, arome si produse de asezonare, subgrupa 12.2.1 Ierburi si condimente: ierburile si condimentele sunt in general derivate din surse botanice, putand fi deshidratate, macinate sau intregi.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Polisorbati - 2000 mg/kg
  • Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) - 400 mg/kg
  • Sulfiti - 150 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), condimentele pot contine:
  • Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)
  • Celuloză (E 460)
  • Săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași (E 470a)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de condimente poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv
  • Intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare)
  • Cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de condimente nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Leguma asemanatoare cu morcovul, de o culoare mai deschisa, cu gust apropiat de cel de nuca.
 
Este o sursa buna de fibre, continand aproximativ o treime din cantitatea zilnic recomandata. Fibrele protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer, obezitate si diabet, controleaza apetitul si greutatea, scade nivelul de colesterolul din sange.
 
Pastarnacul mai contine si: vitamina A, C, B1, B2, folati, acid folic, saruri minerale si oligoelemente de potasiu, fier, calciu, cupru, brom, iod, uleiuri volatile, terpene, pinene, apeina, lignina, zaharuri, amidon.
 
Actiuni:
  • Diuretica
  • Depurativa
  • Antioxidanta
  • Tonica
  • Antireumatismal
  • Antipiretica
  • Antitoxica
  • Emenagog
  • Sedative
  • Stomahica.
 
Valori nutritionale per100 de g:
  • Calorii (kcal): 75
  • Lipide totale: 0,3 g
  • Lipide saturate: 0,1 g
  • Lipide mononesaturate: 0,1 g
  • Sodiu: 10 mg
  • Potasiu: 375 mg
  • Carbohidrati: 18 g
  • Fibre alimentare: 4,9 g
  • Zahar: 4,8 g
  • Proteine: 1,2 g
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul in cantitati mari poate creste gradul de sensibilitate al pielii la razele solare.

Consumul de pastarnac nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie. 


Citeste mai mult

 

Descriere:


Usturoiul prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (28,35 g):
  • 42 calorii
  • 1 g de grasimi
  • 9 g de carbohidrati
  • 2 g de proteine
Contine, de asemenea, mangan, vitamina B6, vitamina C, fosfor, seleniu, calciu, potasiu, fier si cupru.

Conform Codex Alimentarius, usturoiul se regaseste in categoria 04.0 Fructe si legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, grupa 04.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, subgrupa 04.2.1.1 Legume proaspete netratate (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase – inclusiv boabe de soia - si aloe vera), alge, nuci si seminte: legume proaspete prezentate dupa recoltare.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de usturoi poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv (crampe, balonari, flatulenta, arsuri)
  • Dureri de cap
  • Ameteli
  • Sangerari abundente (spontane sau in cazul unor leziuni)
  • Hyphema 
  • Interactiuni asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de usturoi nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: APIUM GRAVEOLENS

 

Descriere:

  • telina este o planta din familia apiaceae
Telina este folosita in intregime ca leguma, fiind consumata atat radacina cat si tulpina.

Frunzele de telina sunt bogate vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali.
  • Consumul telinei contribuie la scaderea tensiunii arteriale.
  • Extractul din seminte  de telina se foloseste mai ales in tratamentul afectiunilor inflamatorii.
  • Semintele de telina ajuta la eliminarea toxinelor din corp, sunt bune in special pentru guta si artite. Sunt folosite si ca stimulent digestiv usor.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Se recomanda evitarea uleiului si consumul de telina in cantitati mari in timpul sarcinii
  • Desi multi oameni consuma cu placere mancarea preparata cu telina, o mica parte pot avea reactii alergice severe. Pentru aceste persoane, contactul cu telina poate fi fatal, intrand in soc anafilactic. In contrast cu alergia provocata de arahide, cea mai raspandita in SUA., alergia provocata de telina este cel mai predominanta in Europa Centrala.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Sunca de porc este un produs din carne obtinut prin sararea, afumarea sau uscare a pulpei superioare a porcului, in special a piciorului (sau spatelui). Exista diferite tipuri de sunca, care variaza in functie de metoda de preparare, regiunile de productie si condimentele utilizate. Aceasta este o delicatese apreciata in multe culturi si este adesea servita caantre aperitive, ingrediente in sandvisuri sau gustari.

Sunca de porc este frecvent consumata ca atare, taiata in felii subtiri, acompaniata de branza, masline sau paine. Este un ingredient popular pentru sandvisuri, adaugand un gust savuros si satios. Datorita procedeelor de afumare si conservare, sunca de porc are un timp de pastrare mai lung, ceea ce o face practica pentru utilizare in gospodarii.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Posibile riscuri asociate:

-infectii bacteriene, cum ar fi Salmonella sau Listeria;

-intoxicatii alimentare;

-contaminare cu nitriti;

-hipertensiune arteriala;

-retentie de apa, daca este consumata in exces;

-obezitate si afectiuni cardiovasculare.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Salamul pepperoni este un tip de salam uscat si condimentat, de origine italo-americana, foarte popular, in special in SUA. Este facut in general dintr-un amestec de carne de porc si vita, uneori doar din porc, la care se adauga condimente picante (ardei iute, paprika, usturoi), sare si conservanti (ex: nitriti), zahar si alte arome pentru gust echilibrat. Are o culoare rosu intens, textura ferma si un gust usor afumat si picant.


Pizza pepperoni, in special in SUA, este toppingul preferat pentru pizza. Acest tip de salam se mai utilizeaza si in sandwich-uri calde sau reci, aperitive (ex: platouri de mezeluri), umpluturi pentru calzone, panini sau focaccia

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Desi delicios, consumul de salam pepperoni ar trebui moderat din mai multe motive:
-continut ridicat de sare si grasimi saturate;
-nitriti si conservanti;
-aport caloric ridicat;
-interzis in unele diete

Nu este recomandat in diete hiposodice, in regimuri antiinflamatoare sau vegetariene/vegane.
 


Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.

Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.
Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Edenia - Pizza speciale"

4 + 2 =

AlegeSanatos.ro nu garantează ca opiniile publicate pe aceasta pagina provin de la consumatorii care au cumpărat sau utilizat produsul respectiv.

Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

Sarea, inamicul numarul 1 al sanatatii. Cum ne pune organismul in pericol?

de Andreea Pestisan

Organismul uman are nevoie de sare pentru a functiona corect. Aportul insuficient sau consumul exagerat poate provoca dezechilibre in organism, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare, renale si a tulburarilor metabolice. Sarea se ascunde in mancaruri semipreparate, supe instant, conserve, mezeluri, de aceea este bine sa cititi cu atentie eticheta unui produs inainte de a-l achizitiona. [detalii]

Ce contin produsele de post din comert

Ce contin produsele de post din comert

de Alege Sanatos

Postul Sfintei Marii a inceput pe 1 august si are o durata de doua saptamani (se incheie pe 15 august). Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in vederea realizarii unui studiu privind calitatea produselor vegetale, 35 de preparate si semipreparate din marile structuri comerciale. [detalii]

Top 3 cele mai nocive produse chimice pe care le consumi regulat

Top 3 cele mai nocive produse chimice pe care le consumi regulat

de Alege Sanatos

Ai grija la alimentelele pe care tu si familia ta le consumati! Hrana procesata, care contine substante chimice, creste cantitatea de grasime din corp si provoaca obezitate. Chiar si unele produse care pot parea sanatoase dauneaza organismului. Incearca sa eviti mancarea cu E-uri si conservanti, in special mezelurile, produsele semipreparate si fast-food. [detalii]

Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016